Vonatkisiklás Mezőtúrnál: több százmillió forintos kár és vonatpótló buszok napokig

baleset
2023 július 09., 18:35

Jelenleg is zajlik a helyreállítás Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott, közölte a MÁV Zrt. szegedi területi pályavasúti igazgatója a vasárnap este tartott helyszíni sajtótájékoztatón.

photo_camera Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Vasárnap délben a Szolnokról Békéscsaba-Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat kocsijai siklottak ki Tiszatenyő és Mezőtúr állomás között Kétpó forgalmi kitérőnél. A 17 kocsis szerelvény 9 kocsija siklott ki, 8 kocsi és a mozdony a vágányon maradt. A balesetben senki nem sérült meg.

A helyreállítás jelenleg is zajlik, egy kocsiban veszélyes anyagot, növényvédőszert azonosítottak. A katasztrófavédelem 17 órára lokalizálta a kifolyt kis mennyiségű növényvédőszert, ami már nem jelent veszélyt.

photo_camera Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Szolnokról érkezik majd egy daru, ami a kisiklott 9 kocsit eltávolítja az útból. A vasúti pálya és a felsővezeték is jelentős mértékben károsodott, a kár az előzetes számítások szerint több százmillió forint. A helyreállítás a jövő hét elejére legfeljebb a bal vágányon várható. A munka befejezéséig az utasokat Törökszentmiklós és Mezőtúr között vonatpótló autóbuszok fogják szállítani, Szolnokról Törökszentmiklósra vonattal lehet eljutni, Szentes felé pedig Szolnok-Tiszatenyő-Szentes útvonalon lehet vonattal közlekedni. A Kétpóra vezető átjáró utat, amit jelenleg elzárnak a tehervagon szerelvényei, körülbelül a reggeli órákra tudják felszabadítani.

A baleset okáról egyelőre nem tudnak semmit, azt szakértők bevonásával vizsgálják. Kisnémet Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek azt mondta, az előzetes információkkal ellentétben lakossági intézkedésre nem volt szükség. Az esethez a szolnoki, karcagi, mezőtúri és mezőberényi hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre tíz egységgel. A tehervonat vagonjai közül ötben szállítottak veszélyes anyagot, ezek közül négy siklott ki. A kisiklott négy vagonból egy sérült meg, szivárgott. (MTI)