Legalább 22-en meghaltak Indiában áradások miatt

klímaváltozás
2023 július 10., 09:40

Legalább 22-en haltak meg az India északi részén pusztító heves esőzésekben és áradásokban, Újdelhiben több iskolát bezártak, jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap helyi hatóságokra hivatkozva.

Himácsal Prades és Uttarakhand államok hatóságai felszólították az embereket, maradjanak otthonaikban, Szukvinder Szingh Szuku, Uttarakhand kormányzója vasárnap este a közösségi médián is megszólította az államban élőket. Himácsal Pradesben a hét végén egy híd is összeomlott a villámárvizek nyomán, az embereket a katasztrófavédelem helikopterek segítségével menekítette ki.

photo_camera Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

Sajtóbeszámolók szerint több északi államban, köztük Pandzsábban és Delhi szövetségi területen a víz utcákat öntött el, néhány helyen a katasztrófavédelem gumicsónakok segítségével szabadította ki az otthonaikban rekedteket.

photo_camera Fotó: -/AFP

A meteorológiai intézet egyik munkatársa azt mondta, a hétvégén Himácsal Prades több körzetében annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. A Press Trust of India indiai hírügynökség vasárnapi közlése szerint az északi tartományokban a hétvégén legalább tizenöten vesztették életüket az áradásokban.

Indiában június elején kezdődött a monszunidőszak, azóta Delhi, Pandzsáb és Himácsal Pardes államokban 112, 100 és 70 százalékkal több csapadékot mértek az ilyenkor szokásosnál. (MTI)