Óriási második napi hajrával világbajnok lett a magyar feederes horgászválogatott

ÉLET
2023 július 10., 12:46

Amikor nagyon kellett, akkor produkálta az egész szerbiai vébé legjobb fordulóját a magyar feederes válogatott, ami a végén a számokat nézve szinte könnyűnek tűnő csapatvilágbajnoki címet hozott a Bela Crkva közelében folyó Kajtaszovo csatornán.

A kétnapos vébé első versenynapja majdnem keservesen alakult az esélyesek közé tartozó, egyszeres világbajnok magyaroknak. Walter Tamás, a magyar versenypeca Détári Dömébe oltott Szoboszlai Dominikja például csak 8. lett a szektorában, Szabó Bence pedig hetediknek futott be, de az öttagú csapat három másik versenyzője annyira kiemelkedően szerepelt - Bakó Péter szektormásodikként, Erdei Attila és Sivák Mátyás pedig elsőként zárta a nyitónapot - hogy 19 helyezési számmal azért ott voltunk a harmadik helyen félidőben.

Az első kört Anglia nyerte akkor félelmetesnek tűnő 14 hibaponttal, őket egy ponttal lemaradva követte Hollandia, majd mi következtünk 19-cel. Úgy tűnt, hogy ez a hármas fog megharcolni a dobogóért, amire még a nagy meglepetésre 20 ponttal forduló íreknek és a 21 ponttal nyitó lengyeleknek volt reális esélye.

A helyszínt, szerb-román határ közelében húzódó, a Dunával összekötött Kajtaszovó csatornát Walter Tamás így jellemezte a verseny kezdete előtti napon, az edzések tapasztalatai alapján:

"A pályáról nehéz jókat mondani, talán leginkább azt, hogy mindenkinek egyformán nehéz ?? Mély, 100m+ széles csatornán horgászunk, ahol leginkább törpét és kárászt tudunk fogni, egyikből sem sokat."Az első kör eredménye aztán fényesen igazolta a peca Illés Bélájának meglátását: a félidőben vezető angolok öten összesen 18 kiló 30 deka, a hollandok 18 kiló 53 deka, a magyarok pedig 16 kiló 49 deka halat fogtak, ami ezen a szinten baromi kevésnek számít.

A magyarok alaptaktikája a durván negyven méteres távra történő törpeharcsázás volt.

Walter első napi nehézségeit az okozta, hogy az edzések alapján törpeharcsára alapozott taktikával készült, ám a verseny idejére a törpék misztikus módon elpárologtak a szektorából, így rögtönöznie kellett. Vagyis azt alapvetően már kikutatták a magyarok, hogy 10-15 méteren érdemes még keszegfélékre próbálkozni és Walter erre állt át az első kör közben.

De a sokszoros világbajnok nemhogy nem adta fel, hanem hatalmas szektor egyest horgászott a zárónapon, amikor a megtáltosodott válogatott a 19 után mindössze 13 helyezési számot gyűjtött be. ( A magyar csapat félidőben élt a csere lehetőségével, így a második körre az első fordulóban szektor hetest horgászó Szabó Bence helyett Sipos Gábor állt be, aki kiváló cserének bizonyult, hiszen szektor négyeset horgászott.)

Ezen a napon két szektor egyest, egy harmadik és két szektornegyedik helyet értek el a magyarok, miközben a legnagyobb ellenfeleink egytől egyik sokkal rosszabbul szerepeltek, mint az első körben. A hollandok hét, az angolok tíz, a lengyelek 5, az írek 17 (!) helyezési számnyit gyengültek, miközben mi hatot erősödtünk. Pedig ez a forduló ijesztően indult, annyira nem tudott senki halat fogni az elején. De a magyarok jól alkalmazkodtak a törpék eltűnéséhez és bíztak abban, hogy a parthoz közelebb idővel ismét felfognak tűnni a keszegek, kárászok és kisebb pontyok. Így is lett. A mieink csapatvilágbajnoki címét a rugalmasság és a körülményekhez való alkalmazkodás hozta meg, a mezőny első felében rajtunk kívül majdnem mindenki rontott.

Ami az egyéni versenyt illeti, ott két versenyző horgászott tökéletesen, vagyis ért el két szektor egyest, közülük a fél kilóval többet fogó belga Frederick Wouters lett a világbajnok, a lett Krisjanis Lisovskis a második. Három helyezési száma három versenyzőnek volt, köztük a szektor kettese után egyest horgászó Bakó Péternek, aki végül súllyal az ötödik lett, a bronz a német Felix Sheuermannak jutott.

Erdei Attila az első napi egyese után harmadik lett, így 5 helyezési számmal a 8. helyen végzett. mögötte Sivák Mátyás 9.-nek futott be öt helyezési számmal.

Név szerint ők alkották a magyar válogatottat:

Szénási Béla kapitány, Kocsis László másodkapitány, Polyák Csaba csapatvezető, Bakó Péter, Erdei Attila Csaba, Sivák Mátyás, Sipos Gábor, Szabó Bence, Walter Tamás versenyzők, Barna Szilárd, Balog Áron, Borda Zsolt, Simon Zoltán, Varsányi Miklós segítőkAnnak, aki nem szokott feederezni és horgászversenyezni:

a vébén ötfős csapatok indultak, a verseny kétfordulós volt, az eredmény az egyes szektorokban elért helyezési számok összeadásával alakult ki.

A feederezés pedig olyan fenekező horgászmódszer, amelynél a speciálisan kialakított bot vékony, hajlékony, általában cserélhető spiccrésze jelzi a kapást.