Nekimentek a taxisok a Boltnak

közlekedés
2023 július 11., 10:25

Az Országos Taxis Szövetség a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának. A Blikk az Indexre hivatkozva azt írja, a javaslat „kimondva-kimondatlanul a vállalat kiszorítását célozza”.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke egy levélben arra kérte az önkormányzatot, hogy a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. mint kijelölt közlekedésszervező által a Bolt HTX Kft., illetve a vele érvényes szerződésben álló vállalkozások részére 2021-ben megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket semmisítsék meg, azok ugyanis az érvelése szerint jogellenesek.

Metál indoklása szerint a hatályos jogi szabályozás a közgyűlési rendeletben meghatározott módon, pontosan meghatározza, a személytaxin milyen egységes szabadjelző és logó helyezhető el, amitől csak védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet eltérni.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Márpedig szerinte „a Bolt HTX Kft. és a vele szerződött személytaxis vállalkozók egy formájában, betűtípusában és színválasztásában is karakteres, »Bolt Taxi« feliratú szabadjelzőt használnak„, pedig a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata a nyilvános magyar védjegyregiszter szerint „234664 lajstromszámon a »BOLT TAXI« szóvédjeggyel rendelkezik, ami a fentiekben kifejtettek szerint nem felel meg a »védjegyoltalom alatt álló szabadjelző« fogalmának”, vagyis szerinte „nem alkalmas a közlekedésszervezői jóváhagyásra, ahhoz ugyanis nem szó, hanem ábrás védjegynek kellene lennie”.

Szóval a problémájuk az, hogy a Bolthoz tartozó taxik tetején a felirat nagybetűvel kezdődik, de kisbetűvel folytatódik, és nem végig nagybetűvel írják.