Reggeli kocogása közben végezték ki az orosz parancsnokot, aki 23 ukrán civil haláláért volt felelős

külföld
2023 július 11., 08:20

Hatósági beszámolókra hivatkozva az orosz állami média is megerősítette, hogy rajtaütés során meggyilkolták Sztanyiszlav Rzsickij tengeralattjáró-parancsnokot, aki Krasznodar városában a katonai mozgósításért felelős helyettes volt.

A beszámolók szerint az orosz alezredessel hétfő reggel végeztek, amikor éppen futni volt. Az ismeretlen támadó négy golyót lőtt bele az alezredesbe, majd elmenekült a helyszínről, az ügyben rendőrségi nyomozás indult. Az orosz haditengerészet Fekete-tengeri flottájában szolgáló Rzsickij korábban a városról elnevezett, Krasznodar nevű tengeralattjáró parancsnoka volt, és ukrán hírforrások szerint a tengeralattjáróról is lőttek ki rakétákat civil célpontokra Ukrajnában. Az Al Jazeera orosz forrásokra hivatkozva hozzáteszi, hogy azt nem tudni, hogy Rzsickij meggyilkolása idején is parancsnoka volt-e még a tengeralattjárónak.

link Forrás

De azt lehet tudni, hogy Rzsickij volt a parancsnok tavaly júliusban, amikor a tengeralattjáróról lőttek ki rakétát Vinnicja városára, és a támadásban akkor 23 civil ember, köztük három gyerek halt meg. Az oroszok később azzal a semmilyen módon nem alátámasztott állítással próbálták meg igazolni a merényletet, hogy a tengeralattjáróról indított rakétával az orosz légierő parancsnokai és nyugati fegyverbeszállítók közötti találkozót céloztak. Zelenszkij ukrán elnök akkor egyértelmű terrorizmusnak nevezte a történeteket, és a támadást elítélte az ENSZ főtitkára és az EU is.

A Twitteren közben felbukkantak olyan, meg nem erősített információk is, melyek szerint Rzsickij rendszeresen posztolta a Strava nevű sportapplikáción, hogy éppen merre futott.

link Forrás