A BalaLand tulajdonosa szerint azért hagytak csak három méternyi partszakaszt a helyieknek, mert a tízméteres előírás jogilag nem kötelezi őket

belföld
2023 július 12., 08:20

A szántódi BalaLand luxustelepet március végén átadó cégcsoport tulajdonosa, Szepesi Richárd szerint nem volt kötelező számukra, hogy tízméteres, szabad bejárású partszakaszt alakítsanak ki a Balaton mellett. Szepesi a 24.hu-nak adott interjút, melyben a sokat vitatott, zsebkendőméretű szabadstrandról is beszélt.

Amikor megvették a telket, Szepesi szerint tényleg volt egy 10 méteres, szabadon hagyandó földcsík a papírokon. Erről azt mondták az önkormányzatnak, hogy sétálásra használhatják a helyiek, akik be is ülhetnek a kávézójukba és az éttermükbe, a fürdést és napozást viszont nem engedélyezik a külsősöknek a partszakaszon.

Az ominózus, folyosónyi méretű szabadstrandot Szepesi szerint az önkormányzat igényelte, és a területet az ingatlanoktól elválasztó kerítést is amiatt építették, hogy teljesítsék a szántódi vezetés kérését. Szepesiék ráadásul olyan nagylelkűek voltak, hogy saját költségükön le is térkövezték az odavezető utat.

A BalaLand melletti szabadstrand
photo_camera A BalaLand melletti szabadstrand Fotó: Hadházy Ákos/Facebook

Az ösvényről a Balaland területére vezető kapu Szepesi szerint nyitva van. Amennyiben mégsem, az valószínűleg a luxusapartmanok lakói miatt lehet. Szerinte viszont felesleges ebből problémát gyártani, a kapunak nyitva kellene maradnia.

A kérdésre, hogy miért nem a parttól 10 méterre építették meg a kerítést, Szepesi azt válaszolta, senki sem húzna fel a saját telke elé egy kerítést, ha nincs rá jogi kötelezettsége. Márpedig a jogászaik szerint nekik nincs ilyen, mert a Balaton körbejárhatósága megvalósíthatatlan.

A BalaLand ingatlan-komplexum
photo_camera A BalaLand ingatlan-komplexum Fotó: Németh Dániel/444

Szepesi az interjúban beszélt még arról, hogy - habár többen Tiborcz Istvánra tippelnek - fogalma sincs, ki fektetett be a BalaLandbe több milliárd forintot egy magántőkealapon keresztül, nem tartja magát Mészáros Lőrinc ingatlanosának, és habár elismeri, hogy az elmúlt években gigantikus állami támogatásokat kapott, ezek mögött a sokéves tudását és tapasztalatát látja.