A fél világ a spanyol környezetvédelmi miniszteren röhög, akit két autó kísért, miközben biciklivel hajtott be a klímacsúcsra

környezetvédelem
2023 július 12., 12:58

Nem túlzás, hogy globális sztori lett Teresa Ribera spanyol szocialista környezetvédelmi miniszter megérkezéséből. A politikus egy olyan, a spanyolországi Valladolidban rendezett uniós klímakonferenciára érkezett meg, aminek ő maga volt a házigazdája. Az eseményen, amin a tagországok környezetvédelmi- és energiaügyi miniszterei vettek részt, az egyik kiemelt téma a kerékpározás támogatása volt annak érdekében, hogy kevesebben használjanak robbanómotoros járművet a helyváltoztatáshoz.

link Forrás

Ribera azért lett a közösségi médiás megosztások sztárja, mert a konferenciára a jó híradós vágóképek reményében bérelhető városi biciklivel érkezett, de úgy, hogy előtte és mögötte egy-egy nagy fogyasztású, páncélozott személyautó gurult.

A médiának szánt képmutató gesztus még az egyáltalán nem zöld fókuszú Wall Street Journalt is csípős vezércikk közlésére sarkallta.

Az már a jelenkori kultúrharc része, hogy a forrásokra nem hivatkozó twitteres és más közösségi médiás megosztások szerint a politikus ráadásul magángéppel érkezett Madridból és 100 méterrel a bejárat előtt ült csak nyeregbe. Ribera minisztériuma a Twitteren ezt határozottan cáfolta, mondván a politikus nem légi úton érkezett Valladolidba. Azt mondjuk nem árulták el, hogy akkor mivel.

A gyanakvók gyanakvását semmiképp sem oszlatja, hogy a WSJ szerint a minisztérium előbb azt állította a spanyol sajtónak, hogy Ribera vonattal érkezett, hogy később már azt mondják, igazából hibrid személyautóval tette meg az utat.

Ez a fajta zöld vizet prédikálás persze nemcsak a spanyol kormány tagjaira jellemző: a Politico március végén írta meg, hogy az Unió két csúcsvezetője - Ursula van der Leyen bizottsági elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2022-ben magángéppel érkeztek az ENSZ Egyiptomban rendezett klímacsúcsára. A Politico összeszedte, hogy Michel 2019-s kinevezése és 2022. vége között 112 hivatalos úton járt, de ezek közül csak 18 esetben utazott menetrendszerinti repülőjárattal.