Egy éve hesszeli az űrt a James Webb űrteleszkóp: csillagbölcsőről készült példátlanul részletes képpel ünnepel a NASA

űr
2023 július 12., 15:21

Példátlanul közeli képpel rukkolt elő a NASA a Földünkhöz legközelebbi csillagkeletkezési régióról a James Webb űrteleszkóp működésének első évfordulóján.

photo_camera Forrás: NASA

Ez a röpke 390 fényévre héderelő Rho Ophiuchi felhőkomplexumban található „napszerű” csillagokról készült kép az első alkalom, hogy a kutatók képesek voltak ilyen részletességgel, az előtérben levő csillagok zavaró hatása nélkül megfigyelni.

„A Webb-kép lehetővé teszi, hogy a csillagok életciklusának egy nagyon rövid időszakát új tisztasággal láthassuk” - mondta Klausz Pontopiddan, a marylandi Baltimore-ban található Űrteleszkóp Tudományos Intézet Webb-projektének kutatója. „Réges-régen a saját Napunk is átélt egy ilyen fázist, és mostanra már rendelkezünk a technológiával, amivel megfigyelhetjük egy másik csillag történetének kezdetét.”

A közel hét milliárdot kóstáló Webb-teleszkópot 2021 karácsonyán indította útjára a NASA az európai és a kanadai űrügynökségek együttműködésével. A Webb sokat segített az univerzum eredetével kapcsolatos kutatásoknál, és eddig soha nem látott részletességű képeken keresztül ismertette meg az emberiséggel a távoli világokat. (Guardian)