Megerősítette a háború az ukrán teniszezőt, aki Wimbledonban hatalmas meglepetésre kiejtette a világelsőt

sport
2023 július 12., 06:26

Az ukrán teniszező, Elina Szvitolina az idei wimbledoni torna egyik legnagyobb meglepetését okozta, miután kedden - közel három óráig tartó csatában - legyőzte a női világranglistát vezető lengyel Iga Swiateket.

Szvitolina a meccs után azt nyilatkozta, az ukrajnai háború mentálisan megerősítette, mert rámutatott, hogy az életben sokkal rosszabb dolgok is történnek, mint egy nehéz szituáció a teniszpályán.

Az ukrán játékos szerint a háború és gyermekének megszületése higgadtabbá tette. Természetesen továbbra is győzni akar, azonban már nem úgy tekint a dolgokra, mint korábban.

Szvitolina legyőzött ellenfelére is kitért a meccs utáni interjújában. Swiatek ugyanis az ukránok legelkötelezettebb támogatója a nemzetközi teniszvilágban, a sapkáján például egy kék-sárga szalagot hord. Szvitolina elmondta, hogy Swiateket nagyon tisztelik Ukrajnában, ráadásul a személyes kapcsolata is jó vele, így különösen nehéz volt a meccs ellene, mert senki sem szereti veszíteni látni a barátját.

Elina Szvitolina ünnepel győzelme után
photo_camera Elina Szvitolina ünnepel győzelme után Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Szvitolina tavaly októberben szülte meg a francia teniszezővel, Gaël Monfils-szal közös gyermekét. A versenyzéshez ugyan csak pár hónapja tért vissza, a Roland Garroson azonban már negyeddöntőbe jutott.

A világranglistán kihagyása miatt hátracsúszott, így a wimbledoni tornán csak szabadkártyával tudott elindulni. Eddigi öt meccséből négyen Grand Slam-bajnokot győzött le, egy hatalmas csatában többek között a fehérorosz Viktorija Azarenkát is kiejtette.

Mivel Szvitolina a háború kitörése óta nem fog kezet orosz és fehérorosz játékosokkal, Azarenka oda sem ment a hálóhoz a mérkőzés után, mire a wimbledoni közönség kifütyülte a játékost. Azarenka ezután lerészegezte a nézőket egy nyilatkozatában.

Szvitolina a csütörtöki elődöntőben a cseh Marketa Vondrousova ellen folytatja a játékot.

(via The Guardian)