A jó nevű Cerberus hőhullám pusztító Celsiusokkal tarolja le Dél-Európát

időjárás
2023 július 13., 19:56

A napokban söpör végig Dél-Európán és Északnyugat-Afrikán a Cerberus névre keresztelt hőhullám, amely hőmérsékleti rekordokat okoz az érintett területeken, írja a BBC. Emiatt a napi középhőmérséklet a 40 °C-fokot is meghaladhatja Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Törökország egyes régióiban.

Az előrejelzések szerint 48,8 fokig is emelkedhet a hőmérséklet Olaszországban, ahol vörös riasztás van érvényben 10 városban, köztük Rómában, Bolognában és Firenzében. Kedden egy negyvenes éveiben járó férfi zebrafestés közben összeesett és meghalt Észak-Olaszországban a pusztító hőség miatt.

A hőhullámot az Olasz Meteorológiai Társaság keresztelte Cerberusra a Dante Poklában szereplő, háromfejű mitikus szörnyeteg után.

De nem lesz megnyugvás Dél-Európában azután sem, hogy Cerberus odébbáll. Az olasz időjárás-előrejelzések szerint a következő hőhullám, Charon (Kharón) – amit a görög mitológia lelkeket alvilágba szállító révészéről neveztek el – miatt a hőmérséklet Rómában 43 °C, Szardínia szigetén 47 Celsius-fokra emelkedhet majd.