Májusban sem talált magára a magyar ipar, de legalább áprilishoz képest javult a helyzet

gazdaság
2023 július 13., 06:59

A nagy áprilisi visszaesés után kissé javult a helyzet, de igazából májusban sem talált magára a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából döntő jelentőségű ipari termelés. A KSH csütörtök reggel közölt adatai szerint az ipari termelés 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; igaz a munkanaphatástól megtisztított érték csak 4,6 százalékos éves visszaesést mutat. Áprilisban az ipari termelés éves szinten 8,3 százalékkal, márciushoz képest 2,5 százalékkal esett vissza, ehhez képest enyhe javulást jelent, hogy májusban 1,2 százalékkal meghaladta az áprilisit.

Az idei első öt hónap összesített adatai sem kedvezőek: január-májusban az ipari termelés 4,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Az összes értékesítés 59 százalékát adó külpiaci eladások 0,7 százalékkal, míg a 41 százalékot képviselő hazai értékesítés 16,7 százalékkal esett vissza, és a feldolgozóiparban a tizenhárom ágazatból nyolcban csökkent a termelés.

A legfrissebb KSH-adatközlés alapján a Portfolio.hu elemzése azt írja: "a 2022 közepétől megfigyelhető enyhe lejtmenet trendje nem íródott át a friss számmal", és hogy ha nem lesz nagyon erős a júniusi ipari teljesítmény, akkor a második negyedéves összteljesítmény nem fogja elérni az első negyedéveset, "ez pedig azt jelenti, hogy a gazdaság akár recesszióban maradhatott".