Oroszország és Belarusz nem kap meghívót a párizsi olimpiára

sport
2023 július 13., 14:27

Nem kap meghívót a jövő évi, párizsi olimpiára Oroszország, Fehéroroszország és Guatemala, döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtökön. A formális meghívó hiánya egyelőre nem jelenti a három ország sportolóinak teljes kizárását a játékokról, semleges színekben rajthoz állhatnának. A NOB halogatja a döntést a fehérorosz és orosz sportolók részvételéről:

  • néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és fehérorosz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat,
  • március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A szervezet csütörtöki közleményében úgy fogalmazott, hogy

"a NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez."

Az orosz és belarusz sportolók párizsi részvételéről korábban Bede Márton írt bővebben:

link Forrás

(Reuters, MTI)