Tucatnyi tábornokot vehettek őrizetbe Oroszországban a Prigozsin-zendülés után

külföld
2023 július 13., 14:53

Az orosz hadsereg több magas rangú tisztjét is őrizetbe vették azután, hogy a Wagner csoport megindult Moszkva felé, írja a Wall Street Journal. A lap a forrásaira hivatkozva azt írja, hogy

az FSZB által elfogott tisztek között van Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai orosz műveletek parancsnokhelyettese is, akinek hollétéről a magánhadsereg zendülése óta semmit sem lehetett tudni. Szurovikint a lap szerint Moszkvában tartják fogva, de vádat még nem emeltek ellene. A WSJ informátorai azt mondták, Szurovikin tudott róla, hogy Prigozsin mire készül, de nem vett részt a június 24-ei eseményekben.

photo_camera Szergej Szurovikin
Fotó: HANDOUT/AFP

Szurovikint a száműzött Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin orosz katonai eliten belüli szövetségeseként tartották számon. A tábornok a zendülés első óráiban videóban biztatta arra a wagnereseket, hogy hagyják abba a lázadást.

Korábban is szivárogtak ki információk arról, hogy a Kreml tisztogatásba kezdhetett a hadsereg „hűtlen” tisztjei ellen, de az eddigi értesülésekhez képest ez szélesebb kört érinthet. A WSJ forrásai szerint 13 magas rangú tisztet vettek őrizetbe, ám közülük azóta többeket szabadon engedtek. Viszont 15-üket már így nyugdíjazták vagy felfüggesztették.

A felfüggesztettek között van Andrej Jugyin vezérzeredes, Szurovikin helyettese, és Vlagyimir Alekszejev altábornagy, a katonai hírszerzés helyettes vezetője. Ők azok közé tartoznak, akiket őrizetbe vettek, de később elengedtek. Azóta Jugyin és Alekszejev utazási lehetőségeit korlátozzák, és mindketten megfigyelés alatt állnak.