Az orosz parlament alsóháza elfogadta a nemátalakító műtétek betiltásáról szóló törvényt

külföld
2023 július 14., 17:39

Az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma elfogadta a nemátalakító műtétek betiltásáról szóló törvényt. A jogszabály akkor lép hatályba, ha a felsőház és Vlagyimir Putyin elnök is jóváhagyta. Ezek a lépések ugyanakkor csak formalitások, vétóra nem kell tőlük számítani.

A végleges törvényszöveg nemcsak a nemváltó műtéteket tiltja be, hanem a nemváltoztatáson átesett emberek számára az örökbefogadást is megtiltja, valamint érvényteleníti azokat a házasságokat, melyeknél az egyik házas fél korábban nemet változtatott.

Az orosz belügyminisztérium kimutatása alapján a 146 milliós országban 2990 ember változtatta meg a nemét 2016 és 2022 között.

A Duma szóvivője, Vjacseszlav Volodin azt mondta, a törvénnyel az orosz állampolgárokat és gyerekeket védik meg. A nemátalakító műtétek szerinte a nemzet degenerálódásához vezetnek. Azt mondta: Európában Oroszország az egyetlen állam, ami hajlandó megvédeni a hagyományos értékeket.

Tüntetők szivárványos Putyin-molinóval
photo_camera Tüntetők szivárványos Putyin-molinóval Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Jogvédő csoportok szerint az új törvény tovább rontja az Oroszországban élő LMBTQ-emberek életkörülményeit, még inkább stigmatizálja és diszkriminálja az eddig is nehéz helyzetben lévő kisebbségeket.

Oroszországban az állam évről évre nehezíti a szexuális kisebbségek helyzetét. Tavaly fogadták el az LMBTQ-propaganda ellenes törvényt, mely alapján több millió forintra lehet büntetni azokat az embereket, akik nyilvánosan megjelenítik a „nem tradicionális szexuális kapcsolatokat”.

(via BBC)