Amerikára várnak az európai országok, hogy elkezdhessék az ukránok kiképzését az F-16-osokra

külföld
2023 július 15., 09:22

A héten tartott NATO-csúcstalálkozón egy 11 országból álló, Dánia és Hollandia által vezetett koalíció hivatalosan beleegyezett abba, hogy az ukránokat F-16-osok és potenciálisan más vadászgépek vezetésére képezzék ki. Ezek az országok még mindig arra várnak, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is jóváhagyja a programot, mielőtt megkezdődhetne az oktatás az amerikai F-16-os vadászgépeken – írja a Politico.

Az európai tisztviselők úgy tervezik, hogy a program augusztusban kezdődik Dániában, és Romániában is létrehoznak egy kiképzőközpontot. Az F-16-osok oktatása azonban addig nem indulhat el, amíg az amerikai külügy hivatalosan alá nem írja a kézikönyvek, repülésszimulátorok és a repülőgépekhez kapcsolódó egyéb anyagok átadására vonatkozó kérelmet – ez pedig még nem történt meg.

Bár Joe Biden elnök megígérte, hogy zöld utat ad a programnak, a hivatalos kérelmet még vizsgálják – mondta Garron Garn alezredes, a Pentagon szóvivője. A külügyminisztérium nem nyilatkozott. Bár a jóváhagyás még várat magára, a lap megjegyzi: semmi sem utal arra, hogy az USA végül ne adna zöld utat a programnak. Az európaiak kérése azonban nem néhány napos: Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője a múlt hónapban közölte az újságírókkal, hogy Dánia hivatalosan engedélyt kért az F-16-osok kiképzésére.

Az ukránok azért sürgetik a kiképzés elindítását, mert állításuk szerint sürgősen szükségük van az F-16-osokra, hogy áttörhessenek a megerősödött orosz vonalakon. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-csúcs előtt szemrehányást tett a Nyugatnak, amiért késlekedik az ukrán pilóták kiképzésével a repülőgépek vezetésére.

Az európai országok azt remélik, hogy októberben megkezdődhet a romániai kiképzés, amelyben hat-kilenc ukrán pilóta vehet részt román, bolgár és szlovák pilóták mellett. Míg a támogatást ígérő országok hallgatnak a részletekről, egy norvég védelmi tisztviselő elmondta, hogy Oslo két F-16-ost ajánl fel a programhoz.