Novák Katalin augusztusban Ukrajnába utazik

külföld
2023 július 15., 13:48

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – ezt a Telex kérdésére közölte a Sándor-palota. Közölték azt is: Novák Katalin a kijevi út előtte augusztus 20-án, a magyar állami ünnepen Kárpátaljára utazik.

A magyar államfő legutóbb tavaly novemberben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Novák akkor a Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) elnevezésű kijevi program megnyitóján vett részt, majd ellátogatott Kárpátaljára is. Akkor Kijevben többek között arról beszélt: „Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen”.

photo_camera Fotó: RUSLAN KANIUKA/NurPhoto via AFP

A Krími Platform az ukrán elnök kezdeményezésére életre hívott nemzetközi fórum. A célja az, hogy Ukrajna egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról és a megszállás következményeiről, végső célja pedig az, hogy a félszigeten visszaállítsák az ukrán fennhatóságot.

Kiemelt videóink