Putyin miatt fő a feje a dél-afrikai elnöknek

külföld
2023 július 15., 06:03

Oroszország elutasította Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kérését, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter vegyen részt Vlagyimir Putyin helyett az augusztusi BRICS-csúcson - írja a Meduza. A New York Times szerint az orosz elnök maga akar elutazni a dél-afrikai csúcstalálkozóra.

Csakhogy az orosz elnök ellen március 17-én a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki, Dél-Afrika pedig aláírója az ICC-nek.

- Ez nagy dilemma nekünk - idézi a New York Times Paul Mashatile elnökhelyettest. - Természetesen nem tartóztathatjuk le. Ez majdnem olyan, mintha meghívnád a barátodat a házadba, aztán letartóztatnád. Ezért számunkra az a legjobb megoldás, hogy nem jön el.

A Meduza szerint Dél-Afrika három lehetséges megoldást ajánlott fel: vagy az orosz külügyminisztérium vezetheti az orosz delegációt, vagy Putyin online vesz részt a csúcstalálkozón, vagy a szintén BRICS-tag, és az ICC-t alá nem író Kína lehet a házigazda.

India és Brazília, a BRICS további tagja viszont ellenezte, hogy Kína adjon otthont az eseménynek. Az online részvétel sem tetszett Moszkvának, ahogyan Mashatile fogalmazott: "az oroszok nem örülnek, azt akarják, hogy az elnökük jöjjön."