A floridai állami gárdából kilépett veteránok szerint a szervezet Ron DeSantis magánhadseregévé válik

külföld
2023 július 16., 06:21

Veteránok szerint a Ron DeSantis által felállított állami gárdát (state guard) személyi milíciának képezik ki – írja a Guardian.

A programból kilépő katonai veteránok szerint a jobboldali floridai kormányzó által feltámasztott őrséget polgári katasztrófavédelmi erők leple alatt fegyveres, harcra kész milíciának képezik ki az ő személyes parancsnoksága alatt.

A Miami Herald és a Tampa Bay Times vizsgálata szerint több veterán lemondott egy múlt havi táborozás után, miután aggódtak a „militarista” kiképzés és „bántalmazás” miatt, amit egy rokkant veterán szenvedett el az oktatóktól. (A rendőrségi vizsgálat tárgyát képező visszaélésre vonatkozó vád szerint egy rokkant nyugalmazott tengerészgyalogos kapitány azt mondta: a nemzetőrök bedobták egy furgonba, miután nemtetszését fejezte ki az újoncokkal való bánásmód miatt.)

Az állami gárdát DeSantin 2022-ben támasztotta fel, előtte a II. világháború alatt létezett a frontra mozgósított nemzeti gárda helyett. A tavalyi hivatalos bejelentésben arról volt szó, hogy a gárda a hurrikánszezonban fog segíteni a katasztrófavédelemnek.

Az önkénteseket katonai harcra képezték ki, beleértve a fegyverhasználatot is, a khakiszínű pólóingeket és nadrágokat terepszínű egyenruhák váltották fel, az újoncokat pedig a közös kiképzőbázis oktatói „megugatták”, hajnal előtt felébresztették és este 10-re lekapcsolták a lámpákat.

Ezenkívül a DeSantisnak megfelelő, republikánusok által vezetett állami törvényhozás hozzájárult az irányváltáshoz, idén jóváhagyva a haderő finanszírozásának, méretének és felszerelésének jelentős bővítését. Költségvetése 10 millió dollárról 107,5 millió dollárra nőtt, maximális mérete pedig több mint háromszorosára, 400 újoncról 1500-ra nőtt.

A kormányzó bevásárlólistáján helikopterek, csónakok, rendőrségi eszközök és állítólag még mobiltelefon-hackelési technológia is szerepelt a szövetségi joghatóságon kívül álló erők számára. Az állami gárda közvetlenül a kormányzónak tartoztak elszámolással.

„A programot eltérítették, és olyanná változott, amitől távol akartunk maradni: milíciává” – mondta a riportereknek Brian Newhouse, a haditengerészet nyugalmazott veteránja, akinek 20 éves tapasztalata van. Szerinte DeSantis sem tudja, mi folyik ott, különben a haditengerészet korábbi hadnagyaként nem tűrné.

Ron DeSantis floridai kormányzó 2022. május 16-án.
photo_camera Ron DeSantis floridai kormányzó 2022. május 16-án. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via AFP

Newhouse és két másik felmondó szerint a kiképzők tapasztalatlanok voltak, a tábor pedig „pofonegyszerű” volt, az önkéntesek szinte semmilyen írásos képzési anyagot nem kaptak, és nem tesztelték le a tanultakat. Nem végeztek orvosi vagy fizikai felméréseket sem, amik meghatározták volna az újoncok edzettségi szintjét, mielőtt egy nehéz akadálypályán vagy gyakorlaton indultak volna el.

Az állami gárda 8 hónapon belül a harmadik parancsnokát keresi. Akkori igazgatóját, a haditengerészet tartalékos kapitányát, Luis Solert elküldték az edzőtáborból, és azóta „személyes okok miatt” lemondott – közölte DeSantis irodája.

Az állami gárda szerint a nyilatkozó veteránok nem kiléptek, hanem elküldték őket, és sajnálatos, hogy a médiához fordultak. Azt John D Haas vezérőrnagy is elismerte, hogy a szervezet szerepe megváltozott: azt mondta, ez egy „katonai szervezet”, amit arra fognak használni, hogy „lázadások és illegális bevándorlás esetén segítse a bűnüldözést”.

A demokraták már 2021-ben, amikor DeSantis először javasolta a szervezet felélesztését, aggódtak, hogy az félkatonai erővé válik majd. „Egyetlen kormányzónak sem szabad saját válogatott titkosrendőrséggel rendelkeznie” – mondta Charlie Crist, a vesztes demokrata jelölt, amikor DeSantist novemberben újraválasztották. (Guardian)