Az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg hadgyakorlatot tartott a Koreai-félszigetnél

hadsereg
2023 július 16., 05:36

Hadgyakorlatot tartott a dél-koreai, a japán és az amerikai hadsereg a Koreai-félsziget partjainál. Az amerikai haditengerészet közölte, hogy a műveleten a felek a ballisztikus rakéták elhárítását gyakorolták.

A hadgyakorlaton a tájékoztatás szerint többek között bevetettek egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt rombolót is.

„Hadseregeink erőteljes válaszadási képessége és a felek közötti szoros együttműködés révén hatékonyan tudunk reagálni Észak-Korea nukleáris fenyegetéseire és rakétakilövéseire” – közölték.

A műveletet pár nappal azután rendezték, hogy Észak-Koreának sikerült fellőni egy Hvaszong-18 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM).

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea utoljára áprilisban tartott közös hadgyakorlatot.

Az április 4-i hadgyakorlat
photo_camera Az április 4-i hadgyakorlat Fotó: South Korean Defence Ministry/AFP

Csütörtökön a dél-koreai és az amerikai fél légierői is gyakorlatoztak, a műveleten egy B-52-es stratégiai bombázót is felvonultattak.

Phenjanra ENSZ-szankciók vannak érvényben, mióta Észak-Korea 2006 decemberében elkezdte a nukleáris programját. Ezek között szerepel a ballisztikus rakéták fejlesztésének és tesztelésének tilalma is, de Phenjan csak az elmúlt évben rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre. (MTI)