Koszovó Bayraktar drónokat vesz a törököktől

külföld
2023 július 16., 14:33

Koszovó sokkal biztonságosabb hely lett most, hogy betáraztak a török gyártmányú Bayraktar drónokból, véli Albin Kurti miniszterelnök. Kurti elmondása szerint az elmúlt két évben Koszovó nyolcvan százalékkal növelte a katonái számát, míg a védelmi kiadások száz százalékkal emelkedtek.

photo_camera Fotó: PRIME MINISTRY OF KOSOVO/Anadolu Agency via AFP

Hogy pontosan mennyit vettek az orosz-ukrán háborúban elhíresült, XXI.század kalasnyikovjaként is számontartott drónokból, nem tudni, ahogy azt sem, hogy pontosan mire is akarja Koszovó használni őket.

A 15 éves, nem mindenki által elismert köztársaságban az utóbbi időben egyre durvább a feszültség az etnikumok között. Május végén a többségben szerbek lakta észak-koszovói térségben a szerb bojkott ellenére, a mindössze 3,5 százalékos részvétellel megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. Erre a helyi szerbek tüntetni kezdtek, majd koszovói rendőrökre, és NATO békefenntartó csapatokra (KFOR) támadtak. A megtámadott KFOR-katonák közt magyarok is voltak, akik közül 27-en megsérültek. (Reuters)