Szeptemberben távozik Ben Wallace brit védelmi miniszter

hadsereg
2023 július 16., 05:11

Ben Wallace brit védelmi miniszter bejelentette, hogy a következő kormány-átalakításkor, azaz szeptemberben lemond védelmi miniszteri tisztségéről – írja a BBC.

A Timesnak azt mondta, nem indul a következő parlamenti választásokon, de kizárta, hogy idő előtt távozzon. Wallace három miniszterelnök alatt is védelmi miniszter volt, és fontos szerepe volt az Egyesült Királyság orosz-ukrán háborúra adott válaszában.

Az 53 éves Wallace – aki tovább volt védelmi miniszter, mint bármelyik konzervatív védelmi miniszter előtte – azt mondta, azért húzódik hátrébb a politika élvonalából, mert a munkája megviselte a családját, és a szövetségesei szerint a döntés nem Rishi Sunak miniszterelnök vezetői tevékenységét tükrözi. „1999-ben kerültem a skót parlamentbe. Ez 24 év. Jóval több mint hét évet töltöttem három telefonnal az ágyam mellett” – mondta.

A BBC úgy tudja, Wallace június 16-án közölte Sunakkal, hogy le fog mondani.

Az interjúban arra is utalt, hogy továbbra is a védelmi kiadások növelését fogja támogatni.

Wallace néhány hete mondta ki, hogy már nem pályázik a NATO főtitkári posztjára. Amikor eldőlt, hogy Jens Stoltenberg marad, azzal elszállt Wallace reménye, hogy ő lehet a következő NATO-főtitkár.