Egy ideje nem látták a kínai külügyminisztert, azt pletykálják, viszonya van egy ismert televíziós műsorvezetővel

külföld
2023 július 17., 12:03

Eltűnt a nyilvánosság elől Csin Kang kínai külügyminiszter, ami felerősítette a találgatásokat, hogy viszonya van egy ismert televíziós műsorvezetővel, írja a Daily Mail.

photo_camera Csin Kang. Fotó: Suo Takekuma/AFP

Csin gyorsan mászott fel a Kínai Kommunista Párt ranglétráján, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is nagykövetként dolgozott, decemberben pedig kinevezték külügyminiszterré. A nyugati tisztviselőkkel való találkozókon tanúsított agresszív hozzáállásával vált ismertté.

Csint azonban már több hete nem látták. Utoljára június 25-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor Srí Lanka-i kollégájával találkozott. A lap szerint szokatlan, hogy egy külügyminiszter ennyi ideig nem mutatkozik. Be is indultak a találgatások, egyesek azt állítják, hogy viszonya lehetett a 40 éves Fu Hsziaotian népszerű televíziós műsorvezetővel, akit szintén nem láttak egy ideje.

photo_camera Fu Hsziaotian. Fotó: BAO FAN/Imaginechina via AFP

A kínai külügyminisztérium kezdetben nem volt hajlandó kommentálni a miniszter nyilvánvaló eltűnését. Amikor azonban Csin nem jelent meg a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének jakartai ülésén, a minisztérium egészségügyi okokra hivatkozott. Helyette Vang Ji - Csin elődje, jelenleg Hszi Csin-ping külügyi tanácsadója - ugrott be, és még az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel folytatott megbeszéléseken is ő vett részt.

Fu Hsziaotian és kisfia sem jelent meg a nyilvánosság előtt egy ideje már. A Cambridge-ben végzett műsorvezető a kínai televíziózás egyik legismertebb alakja, gyakran készít interjúkat az állam legfőbb tisztségviselőivel. Eltűnésük miatt olyan pletykák keringtek különösen a tajvani és a hongkongi sajtóban, hogy a két személynek viszonya lehet.

Fu tavaly márciusban készített interjút Csinnel, amikor még amerikai nagykövet volt. A közösségi médiában megjelent reakciók szerint ebben „gyengéden flörtöltek” egymással. Egy felhasználó azt írta, hogy ezzel Fu megsérthette a kínai állambiztonsági minisztérium előírásait.

Funak 2022 novemberében született gyereke. A műsorvezető ezután állítólag megosztott egy képet a fiáról a Weibo közösségi médiaplatformon „győztes nyitás” megjegyzéssel, pont akkor, amikor Csint előléptették. Egyesek azt feltételezzék, hogy ezzel gratulált a mostani külügyminiszternek. Az utolsó közösségimédia-posztjában, mielőtt eltűnt a nyilvánosság elől, Fu megosztott képeket egy repülőgépről, egy képernyőfotót a Csinnel készült interjúról, és egy képet róla és a fiáról.