Már két tűzoltó is meghalt a kanadai erdőtűzben

külföld
2023 július 17., 04:30

Szombaton belehalt sérüléseibe a kanadai tűzoltó, aki az Északnyugati területeken keletkezett erdőtűz oltása közben szenvedett balesetet, írja a a BBC. A haláleset csak néhány nappal azután történt, hogy a 19 éves Devyn Gale szintén tűzoltás közben halt meg.

photo_camera Fotó: CARLO ZAGLIA/AFP

Kanadában jelenleg közel 900 helyen ég az erdő, ezek közül mintegy 580 áll ellenőrzés alatt. Az idei szezonban eddig több mint 10 millió hektárnyi terület égett le, ez a szám magasabb, mint az eddigi feljegyzések szerint bármelyik évben, és több mint háromszorosa az előző tíz év átlagának.

Justin Trudeau miniszterelnök vasárnap részvétét fejezte ki a családoknak. Trudeau azt mondta, hogy a kanadaiak soha nem szabad elfelejteniük, hogy „ezek a hősök” milyen kockázatot vállalnak minden alkalommal. „A tűzoltóknak szerte az országban, akik biztonságban tartanak minket: Köszönjük. Inspirál bennünket a bátorságuk, és hálásak vagyunk a szolgálatukért” – mondta Trudeau.

Az erdőtüzek miatt Észak-Amerika-szerte szennyezési riasztást adtak ki, mivel a füstöt dél felé fújja a szél. Kanada a becslések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és az elmúlt években egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak a szélsőséges időjárási események. Ezekről mi is írtunk: júniusban olyan éghajlati változások indultak el, ahonnan már nem biztos, hogy van visszaút.