Pornóoldalakat elemezgetett a médiahatóság

Média
2023 július 17., 12:04
Asa Akira pornószínésznővel népszerűsíti magát egy Las Vegas-i pornóexpón a Pornhub
photo_camera Asa Akira pornószínésznővel népszerűsíti magát egy Las Vegas-i pornóexpón a Pornhub Fotó: ETHAN MILLER/Getty Images via AFP

Elérkezettnek látta az időt, feltérképezte a magyar pornófelhasználók táborát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - derült ki a felügyeleti szerv hétfői közleményéből.

A hatóság 2023. május 16. és június 16. között követte figyelemmel a magyar userek körében legnépszerűbbnek számító tíz oldalt.

A kutatók nem nevezték meg ezeket a site-okat, de megállapították, hogy a tíz legnépszerűbb pornóoldal naponta „csaknem 620 ezer magyar figyelmét köti le, egy hét alatt pedig mintegy 1,7 millió felhasználóét”.

Gyorsan szemérmesen szabadkozni is kezdtek a témaválasztás miatt, amit csak a fokozott társadalmi felelősségvállalás motivált: „Az NMHH a legújabb kutatásával az internet azon részére szeretné felhívni a figyelmet, amely a kiskorúak védelme és az emberi méltóság sérelme szempontjából aggályos lehet”.

A leglátogatottabb pornóoldalt „400 ezerrel többen nézik egy hónap leforgása alatt és napi szinten is közel háromszor többen keresik fel, mint bármely versenytársát” - írják, utalva feltehetően a világ legnagyobb forgalmát generáló Pornhubra. A top10-ben két magyar oldal is szerepel.

Vicces részlet, hogy hét közben több pornót fogyaszt a magyar, mint hétvégén: kedd, szerda és csütörtök a legforgalmasabb nap - ekkor akár 4,7 százalékkal is több kattintás történik mint a hét végén vagy elején.

Egy hónap alatt 2,5 millió magyar néz pornót, legalább egy csöppet, ami azért szép nagy szám. 70 százalékuk férfi, azaz az NMHH szerint minden második férfi havonta legalább egyszer lekattint egy pornóklipet. Nők esetében tízből csak ketten.Kevésbé meghökkentő, hogy a pornónézők fele 39 év alatti: a 18-29-es és a 30-39-es korosztály között egyenlően oszlanak el, de főleg utóbbi számít meghatározónak. A havi pornónézők egyötöde 40 és 49 közötti életszakaszban jár.

Szintén meglepőnek hathat, hogy pornót elsősorban mobilon fogyaszt a magyar: közel háromszor vannak azok, akik csak mobilról nézik a szexet, mint akik desktopról vagy mindkét platformról.

Végezetül figyelmeztetnek, hogy a mértéktelen pornófogyasztás rossz, azt senkinek nem ajánlják.