Gálvölgyi-ügy: elmarasztalták a mentős diszpécsert

belföld
2023 július 18., 05:58

Lezárult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) belső vizsgálata az úgynevezett "Gálvölgyi-ügyben" - tudta meg a Naphire.hu.

A lapnak küldött levelében az OMSZ tudatta: „ Az intézkedések szakmai értékelése szerint a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába („P1 riasztás”) sorolta. Ennek következtében a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldésére nem került sor. Egy másik mentésirányító az ismételt hívások kezelésekor kommunikációs hibát vétett. A felelősség megállapítása elmarasztalást vont maga után.”Az OMSZ közlése szerint még a nyáron az összes mentésirányító csoport dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartanak, amely többek közt jogi, kommunikációs, pszichológiai, és mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz majd.

Gálvölgyi János május 10-én otthonában lett rosszul, nem kapott levegőt és félrebeszélt, de a mentőt hiába várták, ezért a színészt a lányai vitték kórházba. Azért nem küldtek érte autót, mert a hívás alapján úgy gondolták, nincs közvetlen életveszélyben. Gálvölgyi a SOTE klinikájára került súlyos, de stabil állapotban, azóta elhagyta a kórházat, és már színpadra is állt.

Nem az OMSZ belső vizsgálata az egyetlen, ami jelenleg igyekszik feltárni az eset hátterét. Ugyan az ügyben a rendőrség megszüntette a nyomozást, az ügyészség felülbírálta a döntést, és elrendelték az eljárás folytatását.