Nem csak tőlünk nyugatra, de keletre is jár a transzoknak az egyenlő nyugdíj

külföld
2023 július 18., 10:14
  • Selmeczi Gabriella törvénymódosítást javasolt, hogy ezzel lehetetlenítsék el, hogy a transznemű nőknek is járjon a 40 éves korkedvezmény.
  • A törvénytervezet szerint ez még „a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen”.
  • Ez azonban nem igaz, ugyanis ezt az EU is szabályozza, de még Indiában is biztosítanak a transzoknak nyugdíjkedvezményt.

Selmeczi Gabriella kezdeményezésére Semjén Zsolt és Gulyás Gergely törvényjavaslatot nyújtott be a múlt héten a Veszprémi Törvényszék ítélete után, hogy a transz nők ne lehessenek jogosultak a korkedvezményes nyugdíjra.

Selmeczi Gabriellát a Háttér Társaság ügyfele, Elvira ügye bőszítette fel, aki bőven a nem- és névváltoztatást ellehetetlenítő törvény előtt kérte neme jogi elismerését, így a hivatalos iratai szerint is nő. A születési anyakönyvi kivonatában, a személyi igazolványában és a TAJ-kártyáján is nőként, női névvel szerepel. A nyugdíjfolyósító viszont még 2021-ben is férfiként tartotta számon, és az azóta hatályba lépett transzfób törvényre hivatkozva nem voltak hajlandóak átvezetni a módosítást, így Elvira nem tudott volna nyugdíjba menni a nők 40 éves korkedvezményével. Elvira pert indított a Fejér Megyei Kormányhivatallal szemben, amit most meg is nyert, így kimondták, hogy a transz nőknek is jár a kormány nagy választási ígérete, a Nők 40 program.

Ezt fúrná most meg a törvénytervezet, amelynek a szövege szerint a kedvezményes nyugdíj csak annak járna, aki 40 évig nőként dolgozott, szó szerint „a nőként folytatott kereső tevékenységgel járó” jogviszonnyal szerzett jogosultsági időt írnak elő. Az indoklás szerint ez „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján eddig sem volt kétséges”.

A törvényjavaslatban azt is leírták, hogy

„a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen,hogy egy a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat”.

Ez viszont sajnos így egyáltalán nem igaz, ugyanis nem egy és nem kettő uniós törvény írja elő, hogy a transzok nem diszkriminálhatók, de több bírósági ítélet is született ezzel kapcsolatban Európán innen és túl.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.