Nyugaton zivatarok, az északi hegyek kivételével hőség várható ma

belföld
2023 július 18., 04:26

Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékre narancssárga, Nógrád, BAZ és SzSzB megyék kivételével az ország többi részére sárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a magas napi várható középhőmérséklet miatt. Magyarán a déli megyékben a 27 fokot, a legészakibb megyéink kivételével a többiben a 25 fokot is meghaladhatja a középhőmérséklet, vagyis a reggel hétkor, délután egykor, este hétkor és hajnali egykor mért hőmérséklet átlaga. A mérések időpontjából, mint látható, csak egy esik hagyományosan forró időszakra, ebből nyugodtan vonjanak le következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mennyire mocskosul, embertelenül, elviselhetetlenül és rohadtul lesz ma meleg. Hogy a meteorológiai szolgálat kedvesen visszafogott megfogalmazását használjam, lesznek helyek, ahol késő estére 27 fokra "hűl le" a levegő.

A budapesti kánikulában a Millenáris szökőkútjában menedéket kereső gyermek 2023 júliusában.
photo_camera A budapesti kánikulában a Millenáris szökőkútjában menedéket kereső gyermek 2023 júliusában. Fotó: Bankó Gábor/444

Az ország nyugati részén, GyMS, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyékben zivatarok miatt adtak ki sárga figyelmeztetést, vagyis ezekben a megyékben villámok lesznek, amiket széllökések, esetenként jégeső is kísérhet.

Máskülönben délelőtt még főként a Dunántúlon lehetnek erősebben felhős területek, délutánra már mindenütt napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Arra ne számítsanak, hogy csapadék nyújtana enyhülést bárhol, elvétve fordulhatnak csak elő záporok. Az északnyugati szél többfelé megélénkülhet, de csak árnyékban 30-35 fokos forró levegőt fog kavargatni, nem lesz enyhülés az se. A csúcshőmérséklet - hangsúlyoznám, árnyékban - 30-35 fok körül alakulhat, éjszaka a szerencsésebb hegyvidéki, erdős területeken akár 20 fokig is lehűlhet a levegő.