Oroszországban öt évvel megemelték a tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát

hadsereg
2023 július 18., 17:25

Az orosz parlament alsóháza kedden 5 évvel megemelte a katonai rendfokozattal rendelkező tartalékosok szolgálati idejének felső korhatárát.

Az Állami Duma által már végérvényesen elfogadott – hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló – jogszabály értelmében azok a férfiak, akik szolgálatukat további kötelezettségvállalás nélkül fejezték be, rendfokozatok alapján meghatározott kategóriák szerint 40., 50., illetve 55. életévükig ismét behívhatók. A mostani törvény a tartalékos szolgálati idők öt évvel történő meghosszabbításáról rendelkezik.

Mozgósított orosz katonák kiképzésen az Amur régióban 2022. szeptember 28-án.
photo_camera Mozgósított orosz katonák kiképzésen az Amur régióban 2022. szeptember 28-án. Fotó: EyePress News/EYEPRESS via Reuters Connect

Oroszországban egy másik tartalékos erő is létezik, aminek a tagjai a katonai szolgálat végével vállalták, hogy járandóságért rendszeresen részt vesznek kiképzéseken. Ennél a személyi körnél a legmagasabb rendfokozatokkal rendelkezők a 70. életévig hívhatók be szolgálatra, más főtisztek esetében az életkorhatárt 65., valamint az alacsonyabb rendfokozatoknál 60., illetve 55. életévben határozták meg.

A sorkatonai szolgálat korhatárát már korábban megemelték 27-ről 30 életévre. A szabályozás 2024. január -én lép életbe, és az új rendszerre való átállás jegyében 2028. január 1-ig átmeneti időt is tartalmaz. A törvényjavaslatot Andrej Kartapolov, a duma védelmi bizottságának vezetője terjesztette elő tavaly novemberben. (MTI)