Panamázás miatt 10 és fél év börtönt kapott Panama volt elnöke

külföld
2023 július 18., 18:50

Tíz év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték Ricardo Martinellit, a közép-amerikai Panama pénzmosással vádolt exelnökét. A bíróság 19,2 millió panamai balboa (6,4 milliárd forint) bírság megfizetésére is kötelezte a szó szerinti panamázáson kapott politikust.

Martinelli előre ivott a medve bőrére, ugyanis az első volt a jelöltek közül, aki bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson. A politikus saját, két éve alapított Célok Megvalósítása (Realizando Metas) pártjának a jelöltjeként mérette volna meg magát. Az ítélet még nem jogerős, de erősen megkérdőjeleződnek a kilátásai az elnökválasztásra nézve. Luis Camacho, a politikus szóvivője támadásnak nevezte a történteket.

photo_camera Martinelli a bíróságon.
Fotó: ROBERTO CISNEROS/AFP

Az eljárás 2017-ben indult Martinelli ellen, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy 2010-ben pénzmosást követhetett el, amikor állami pénzen megvásárolt egy médiavállalatot. Az illetékes bíró elrendelte az Editora Panamá América kiadó részvényeinek és vagyonának elkobzását az államkincstár javára.

A 71 éves politikus ellen más korrupciós ügyekben is zajlik eljárás. Az Egyesült Államok januárban megtiltotta Martinellinek, hogy beutazzon az országba, arra hivatkozva, hogy 2009-től 2014-ig tartó elnöksége idején kenőpénzeket fogadott el állami megbízások kiosztásáért cserébe. (via MTI)