Az igazán elszántak gatyarohasztó melegben is sportolnak

időjárás
2023 július 19., 14:23

Reggel 7-kor még csak 24 fok volt a Városligetben, de napon sokkal többnek érződött, ez viszont nem tántorította el a sportolni vágyókat, hogy egy futással, gyúrással vagy kosarazással indítsák a napot. Legnagyobb meglepetésünkre a délutáni nagy melegben, 33 fokban se voltak sokkal kevesebben, bár a futók száma azért erősen megcsappant. De nem csak olyanok sportolnak hőségriadó idején, akik igazán elszántak, hanem olyanok is, akiknek nincs más választásuk, mert egy 600 kilós állatot kell mozgatniuk.

„Nem akartam a hőségre fogni”

Már 7 órakor is érezhetően sokan voltak a Ligetben. Többen akkor kezdték a bemelegítést vagy az első köröket a futókörön, de volt olyan, aki már végzett, és épp lenyújtott. Az igazi tömeg fél 8-kor jelent meg a futókörön, aminek már az árnyékos részein is nehezen viselhető volt a fullasztó meleg.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Patrícia egy héten egyszer szigorúan elmegy futni, legyen téli fagy vagy hőségriadó.

„Kibírhatatlan meleg van már most. Nagyon nehéz motiválni magam, egy kört sem tudtam végig futni, meg kellett állnom sétálni, pedig csak 2 kilométer körülbelül a pálya, tehát nem egy nagy táv. De nem akartam a hőségre fogni, hogy nem jövök le” - magyarázta Patrícia nyújtás közben, aki munka előtt szaladt le futni egy kört.

A nő azt mondja, hogy a Városliget adottságai miatt szerencsére az embernek nem kell kulacsot cipelnie magával, mert sok a kút, amiből lehet inni.

Miközben Patríciával beszélgetünk elsuhant mellettünk a futókörön egy idős néni, aki olyan tempóban nordic walkolt, hogy alig tudtuk utolérni. Az idős nő minden nap 6000 lépést tesz meg. Azt mondja, hogy próbál mindig korán jönni, hogy elkerülje a hőséget.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Igyekszem minden nap lejönni az egészségem megóvása érdekében. Nagyon fáj a térdem, lehet, hogy meg is kell műteni, ezt szeretném elkerülni a mozgással. Nem szeretnék a gyerekeim terhére lenni, de ha mégis műtétre kerül a sor, legalább utólag nem kell tennem magamnak szemrehányást, amiért nem tettem meg mindent” - magyarázza.

A futókör tényleg szinte tele van, ha az ember gyalogosan akar átkelni rajta, akkor érdemes előtte körbe nézni, mielőtt felbuktatunk valakit. Sokan nem csak futni járnak le munka előtt, hanem kondizni is a szabadtéri kondiba. A pólók már a reggeli órákban lekerültek.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Szláva Ukrajnából érkezett Magyarországra egy évvel ezelőtt, azóta pedig szinte minden nap edz a Városligetben.

Rendszerint 6 kilométer futással kezd, aztán kondizik egyet, az egyes gyakorlatokat előbb hatszor, majd tízszer megismétli. Szláva azt mondja, hogy a munkájától függ, hogy reggel jön le vagy este 6-7 után, hogy ezzel kerülje el a meleget. A konditermeket nem kedveli, a meleg pedig nem igazán zavarja, mert nagyon szereti a nyarat. A reggeli fél nyolcas időpont ellenére már 25 fok van árnyékban.

Kicsit arrébb Imi és Tamás, két fiatal készülődik a testépítésre, ekkor fél nyolc van és árnyékban 25 fok. Ahogy ők fogalmaznak, „egymást csesztetik”, hogy a melegben is lejöjjenek edzeni, bár Imi azt mondja, hogy nem is motivációból, hanem megszokásból járnak le. A ligetnél jóval hűvösebb konditermeket nem kedvelik, mert „introvertáltnak” tartják magukat.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

„Minden egyes nap csinálni kell, az én egyetlen trükköm, ami nem egy nagy valami, az az, hogy korán fölkelek és kijövök, mikor még el tudom viselni a meleget” - mondja Imi, aki a haverjával 4-5 napot edz egy héten. Általában 25 és 50 perc között sikerül lenyomni egy edzést a munkakezdésig.

Legközelebb délután 4-fél 5 körül merészkedünk ki az árnyékban 33 fokos Városligetbe. A futókörön már csak elvétve lehet látni egy-két extrém futót, de a szabadtéri kondi és a különböző labdapályák környékén a lombos fák alatt rengeteg ember van.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Nagy megdöbbenésünkre az egyik ilyen kondis részen belefutunk egy 77 éves nénibe, Katiba, aki fejjel lefele lóg az egyik húzódzkodóról karból tartva magát.

photo_camera Kati Fotó: botost/444.hu

„Minden nap kijövök ide egy fél órára, azt erősen csinálom, nem sumákolom el. A meleg engem nem nagyon zavar, mert fagyos szent vagyok” - mondja Kati.

Az idős nő azt mondja, hogy otthon is szokott reggelente tornázni, mert a lépcsőházban vannak korlátok, ott még erősebben edz, mint kint a ligetben. Amikor gyanakodni kezdek, hogy egy olyan emberrel állok szemben, aki egész életében sportolt és megtartotta ezt a jó szokását, Kati gyorsan kiábrándít. Két éve kezdett el sportolni, azóta jár ki a ligetbe is.

„Sokan attól félnek, hogy ennél a gyakorlatnál lecsúszik a kezük és leesnek. Szokták mondani, hogy nem tudnák utánam csinálni” - mondja Kati és bemutatja a fejjel lelógós mutatványt, hosszan kitartva.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A labdapályák tele vannak, mindenhol kosaraznak, röpiznek, fociznak, leginkább fiatalok, de a focipályán középkorú férfiak játszanak. A pályák melletti kondirészen is vannak bőven póló nélküli férfiak, itt bukkanunk rá egy fiatal nőre, aki a fiújával jött le edzeni. Ők igazán extrémek, mert a ligetbe is Bubi kerékpárral érkeztek.

A lány Svájcból jött Magyarországra, az Unicefnél dolgozik, de a magas nyári hőmérséklet nem szokatlan számára, mert Svájcnak egy olyan részén lakik, ahol szintén melegek a nyarak.

Állítása szerint ő jól bírja a meleget, mert fázós típus, a barátja viszont már kevésbé, gondterhelten rázza is a fejét. A lány gyerekkora óta aktívan sportol, ez jelenti neki a stresszlevezetést, ezért el se tudja képzelni, hogy a meleg miatt kihagyja. Bubival jöttek ki a Ligetbe, egy kör futással kezdenek, utána testedzenek, majd ha van idő, akkor kicsit kosárlabdáznak. Nagyon szeret a ligetbe járni, mert állítása szerint még egy városban sem látott ennyi szabadtéri edzési lehetőséget.

A lovakat hőségben is mozgatni kell

Egy Budapest környéki lovardába is ellátogattunk, ahol Anita próbálta úgy alakítani az edzéstervet, hogy ne a legnagyobb melegben, hanem hat után vigye ki a lovát, ami neki és a lónak is kényelmesebb.

Anita azt mondja, hogy hőség ide vagy oda, a lovakat majdnem minden nap mozgatni kell, mert a Budapest környéki lovardák többségében az állatok kisebb területen, 8-10 négyzetméteren állnak egész nap. Itt nem tudnak annyit mozogni, mint amennyire szükségük van. Az ő lova ráadásul nagyon fiatal is, ezért Anita nem teheti meg, hogy egy hétig nem ül fel rá, mert hőségriadó van.

photo_camera Anita és lova. Fotó: botost/444.hu

Anita azt mondja, hogy a lovak egyébként jól bírják a hideget és meleget is, de figyelni kell arra, hogy edzés után le kell hűteni őket. Ez természetes módon 25 percbe telne, rásegítéssel a felére csökkenthető ez az idő.

„A lovaglás két elv alapján működik: a fokozatosság és a mértékletesség elvén. Oda kell figyelni a bemelegítésre, majd a lehűtésre és akkor bármilyen évszakban lehet lovagolni” - magyarázza az edzőként is tevékenykedő nő.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Amikor arról kérdezem, hogy ő hogy bírja hosszú nadrágban, lábszárvédőben és kobakban a meleget, akkor azt feleli, hogy 30 év lovaglás után már megszokta és el se tudja képzelni máshogy. Azon túl ugyanis, hogy a lovas etikett is előírja a kesztyű, lábszárvédő használatot, ezeknek praktikus okai is vannak: nem csúszik el a lovas lába a nyergen és nem töri fel a szár a kezét.