Majdnem az összes olasz nagyvárosban vörös riasztás van érvényben

időjárás
2023 július 19., 13:51

Az európai hőhullámok miatt továbbra is hőség várható szinte az egész kontinensen, a legmelegebb ismét a déli részeken lesz. Olaszországban az északkeleti Trieszttől a délnyugati Messináig 23 városban adtak ki vörös riasztást. Ezek a figyelmeztetések azt jelzik, hogy a hőség nem csak a kiszolgáltatottakra, hanem a teljesen egészséges emberekre is veszélyt jelent. Jelenleg erdőtüzek is pusztítanak Európa több régiójában, köztük Görögországban és a svájci Alpokban.

Az előrejelzések szerint a hőség a hét közepén tetőzik majd Dél-Európa nagy részén, miután több napon át 40 Celsius-fok feletti értékeket mértek. Továbbra is Szardínia és Szicília szigetein lesz a legmelegebb, 46 °C és 47 °C körüli csúcshőmérsékletekkel, írja a BBC.

Az Olaszországon végigsöprő hőhullám miatt a napokban elterjedt a "settimana infernale", azaz a "pokoli hét" kifejezés a helyi médiában .Az olasz egészségügyi minisztérium szerint 20 százalékkal nőtt a hőség okozta tünetekkel, például kiszáradással, kimerültséggel, hőgutával és zavartsággal felvett betegek száma az országban.