Számos elégedetlen orosz polgár kémkedik a brit titkosszolgálatnak a háború kezdete óta

háború
2023 július 19., 13:28

„A színfalak mögött rengeteg orosz döbbent meg azon, ahogy fegyveres erőik porrá zúznak ukrán városokat. Elborzadva nézik, ahogy katonáik feldúlnak egy rokon országot” - mondta az MI6 brit titkosszolgálat vezetője. Sir Richard Moore a Prágai tavasz leverésének 55. évfordulóján tartott beszédet Csehország fővárosában.

A „C”-ként is ismert Moore azt közölte, hogy számos, az ukrajnai háború miatt elidegenedett orosz kémkedik az ügynökségnek.

Moore megüzente, hogy az ajtók mindig nyitva állnak minden orosz előtt, aki csatlakozni akar a brit kémszolgálathoz, hogy közösen dolgozhassanak tovább a vérontás befejezésén. „A segítségről szóló felajánlásaikat olyan diszkrécióval és profizmussal fogjuk kezelni, amelyről a szolgálatom híres. A titkaik mindig biztonságban lesznek nálunk”- fogalmazott.

Richard Moore, az MI6 vezetője (b) egy palesztinai látogatáson 2023 februárjában.
photo_camera Richard Moore, az MI6 vezetője (b) egy palesztinai látogatáson 2023 februárjában. Fotó: PALESTINIAN PRESIDENCY/Anadolu Agency via AFP

Az 1968-as Prágai tavasz Csehszlovákia kísérlete volt - a szovjet blokkon belüli lehetőségekhez képest - egy humánusabb, szabadabb, úgynevezett „emberarcú szocializmus ” megteremtésére, a politikai, társadalmi és gazdasági élet, a párt és az állam demokratizálására. Moszkvai utasításra a szovjet baráti köztársaságok hadseregei még '68-ban 250 ezer katonával bevonultak az országba, hogy leverjék a hatalom közelébe került reformereket, ezzel a blokkon belül elrettentve azokat, akik hasonlóval próbálkoznának.

A brit hírszerzés feje szerint az orosz-ukrán háború idején sok orosz birkózik ugyanazokkal a dilemmákkal és lelkiismeret-furdalással, mint elődeik 1968-ban, írja a BBC. Úgy látja, hogy a szívük mélyén tudják, hogy Putyin érvei hazugságok, amivel egy másik szláv nemzet megtámadására buzdította őket.

Kiemelt videóink