A belarusz Vöröskereszt ukrán gyerekek deportálásban vesz részt

háború
2023 július 20., 05:01

A Fehéroroszországi Vöröskereszt nemzetközi felháborodást váltott ki, miután a szervezet vezetője a fehérorosz állami televíziónak azt mondta, hogy a Vöröskereszt aktívan részt vesz ukrán gyerekek deportálásában az oroszok által megszállt területekről Fehéroroszországba.

A szerdán sugárzott tévériportban az látszik, hogy a Vöröskereszt vezetője, Dzmitrij Saucov az oroszok által megszállt Liszicsanszk városba látogat, majd azt mondja, hogy Fehéroroszország aktívan részt vett az ukrán gyerekek szállításában „az egészségük javítása érdekében”. Azt is leszögezte, hogy nem csak aktívan vett részt ebben, de részt fog venni a jövőben is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy „adjon ki elfogatóparancsot” Saucov ellen, mondván, hogy „nyilvánosan bevallotta a gyermekek Ukrajna megszállt területeiről való törvénytelen deportálásának bűncselekményét”.

A 191 nemzeti szervezetet tömörítő Vöröskereszt azt közölte, hogy felvette a kapcsolatot a Fehéroroszországi Vöröskereszttel, hogy kifejezze „súlyos aggodalmát”, és azt tanácsolja, hogy „a jövőben hagyjon fel minden hasonló tevékenységgel”.

Ukrajna és a fehérorosz ellenzék is törvénytelennek minősítette a deportálást, Lukasenkát pedig nemzetközi háborús bűnök elkövetésével vádolják, akárcsak Vlagyimir Putyin orosz elnököt. (Guardian)