A Libri könyvesboltjainak feléből eltűnhetnek az LMBTQ -témájú könyvek

belföld
2023 július 20., 07:04

A júniusban az MCC tulajdonába került Libri elkezdte felmérni, hogy egy törvény miatt hány boltjában nem árulhatna LMBTQ témájú könyveket, írja a Telex egy birtokába jutott belsős dokumentum alapján. A jogszabály szerint amennyiben egy könyvesbolt kétszáz méteres körzetében található oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban a boltban semmilyen LMBTQ témájú könyvet nem lehet árulni, még befóliázva sem.

A Libri honlapja szerint ötvenhat üzletük van országszerte, és a törvény alapján harminc bolt lenne érintett, vagyis a bolthálózat üzleteinek több mint felében nem árulhatnának LMBTQ témájú könyveket, ha betartják a törvényt.

A legforgalmasabb üzleteket is érintené a jogszabály, például a Nyugati térit, a Móricz Zsigmond körtérit, a Blaja Lujza téren és az Astorián találhatót, de hasonló lenne a helyzet több vidéki bolttal is.

A lap megkereste a Librit, az üzletlánc azt válaszolta, hogy a törvényi meghatározás több ponton továbbra sem egyértelmű, így érdemben arra sem tudnak választ adni, hogy a jogszabály ezen részlete pontosan hogyan értelmezhető. "A Magyar Kiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével – amelynek a Libri Csoport is tagja – várjuk a pontosítást a jogalkotótól, hogy mely könyvekre és hogyan érvényes a jogszabály. Tartalmi kérdések kapcsán – vagyis, hogy mely köteteket érinthet a törvény – továbbra is a kiadókkal egyeztetünk, velük közösen igyekszünk megoldást találni" - írták.

Nemrég derült ki, hogy már bírságolják a könyvesboltokat a homofób törvény miatt, 12 millió forintos bírságot kapott például a Líra, mert nem csomagolt be egy LMBTQ témájú könyvet.