Kinek drukkoljak? Itt a 444 minden csapatot, kispad előtt izzadó edzőt és várható sztárt bemutató cikke a női foci-vébéről

sport
2023 július 20., 09:03

Halló, jó napot, elkezdődött a focivébé, rögtön egy bombameglepetéssel. Az előzetesen ultrabénának gondolt házigazdák a tavalyi 8-0-ás vereségük óta lesokkolt skandinávok ellen játszottak, vagyis Új-Zéland Norvégia ellen nyert 1-0-ra. Délután egykor a másik házigazda, Ausztrália is bemutatkozik, ők viszont már egy rangadónak várt meccsen Írország ellen.

Nagyon jó vébé várható, lábtörésben profi dél-amerikaiakkal, a generációváltásuk miatt talán sebezhető amerikaiakkal, sunyiban a koronára törő spanyolokkal, bronz keménységű, de több kulcsembert nélkülöző angolokkal, leplezetlenül aranyban bízó ausztrálokkal és egy rakás vicces ügyetlennel, akik csak azért kerülhettek ide, mert felfújták a létszámot.

Ezúttal ugyanis semmi túlzás abban, hogy garantáltan ez lesz minden idők legnagyobb női futball-világbajnoksága, hiszen az eddig 24-es mezőnyt most bővítették ki 32-re.

A női foci eleve egyre színvonalasabb, és itt nem kell halálra izgulnunk magunkat, hogy mi lesz a mieinkkel, de a magyar nézőknek ezen felül is speciális vonzerőt jelenthet, hogy az időeltolódás miatt a legtöbb meccset magyar idő szerint délelőtt és ebédidőben rendezik. Vagyis lesz indok a monitorodba temetkezve elcsalni a munkát. (A vébét az M4sport közvetíti itthon.)

A csoportmeccsek zömét a mi időnk szerint reggel 8-kor, délelőtt 10-kor és 12:30-kor vagy délután 1-kor rendezik, de lesznek meccsek magyar idő szerint délután háromkor és hajnali 4-kor is.

De a lényeg az, hogy kik játszanak. Annyi fogalmad sincs a női fociról, mint magyar focistának az ivóvízről? Az sem gond, ez ugyanis csak a bevezetés volt, és most kezdődik az a rész, ahol a csoportbontás szerint mindenkit bemutatunk.

A csoport: Új-Zéland, Norvégia, Fülöp-szigetek, Svájc

Új-Zéland

Az egyik házigazda ország válogatottjában a dadaista-kretén beceneve a legjobb: a Futballpáfrányok. Az új-zélandiak ettől eltekintve ugyanis rettenetes formában vannak, ráadásul nem is rövid ideje. Az inkább absztrakt jelzés, hogy történetük legrosszabb világranglistás helyén állnak épp, a 26.-on. Az sokkal kézzelfoghatóbb, hogy miután 2021-ben kinevezték jelenlegi edzőjüket, az első 14 meccsükből mindössze egyet tudtak megnyerni, miközben 5 gólt sikerült lőniük és 35-öt kapniuk. Később kicsit jobbak lettek, de nem sokkal. Mindehhez hagyományosan bunkervédekezést játszanak, ritkán eleresztett hosszú labdákkal. De ebben is van valami jó: mivel ilyen szar a házigazda, ebből a csoportból szinte bárki továbbjuthat.

Akire érdemes figyelni: Nem véletlen, hogy a legjobbjuk egy szélsőhátvéd, az Angliában játszó CJ Bott.

Aki a kispad előtt állva izzad: A cseh Jitka Klimkova nyilatkozásban legalább erős, hiszen svungos támadófociról és az ellenfél térfelén visszaszerzett labdákról beszél, miközben jellemzően az összes játékosa a saját tizenhatosuk táján tolong.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.