Két időközit elvesztett, de Boris Johnson egykori körzetét meg tudta tartani a brit Konzervatív Párt

külföld
2023 július 21., 05:16

Három mandátumából kettőt elvesztett a brit Konzervatív Párt, a képviselőik lemondása miatt kiírt csütörtöki időközi választásokon. Az egyik körzetben a Munkáspárt, a másikban a Liberális Demokraták politikusa győzte le a tory jelöltet.

Selby és Ainsty körzetében történelmi eredményt ért el a Munkáspárt. A konzervatív jelölt a 2019-es választáson több mint 20 ezres előnnyel győzött, ezúttal viszont a Munkáspárt nyert több mint 4 ezer szavazattal. A körzet új képviselője a 25 éves Keir Mather lett, aki mostantól a brit alsóház legfiatalabb tagja.

Keir Mather, munkáspárti jelölt aktivistái körében
photo_camera Keir Mather, munkáspárti jelölt aktivistái körében Forrás: Keir Mather / Facebook

Somerton és Frome körzetben is nagy előnyt adtak le a toryk. 2019-ben még 19 ezer szavazattal verték a másodikat, ezúttal azonban a liberális párt jelöltje, Sarah Dyke nyert. A körzetet egyébként a következő, 2025-ös parlamenti választáson két részre fogják bontani.

A toryk egyedül Boris Johnson volt miniszterelnök egykori londoni körzetét tudták megtartani. A Munkáspárt csak megszorítani tudta a konzervatív Steve Tuckwellt, aki 495 szavazat előnnyel nyert.

Az Egyesült Királyságban 2025. január 28-án tartják a következő parlamenti választást, a konzervatív párt népszerűtlensége miatt jelenleg biztosnak látszik a Labour fölényes győzelme.