Ilyen hosszú hőhullám még soha nem volt Görögországban, ráadásul ez lehet az elmúlt 50 év legmelegebb júliusi hétvégéje

külföld
2023 július 22., 13:18

A Görögországot kínzó hőhullám lesz a valaha volt leghosszabb, a hőmérséklet az előrejelzések szerint a hétvégén 50 éves júliusi csúcsot dönthet meg.

„Az adatok és a várakozások szerint 16-17 napig tarthat a hőhullám, ilyen még nem volt” – mondta az ERT televíziónak Kostas Lagouvardos, az Anthéni Nemzeti Obszervatórium kutatási igazgatója. A görög sztenderdek szerint hőhullámnak az az időszak számít, amikor a maximum-hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 39 Celsius-fokot. Az előző rekordot 1987-ben regisztrálták, akkor 11 napig szenvedett Görögország egyfolytában.

photo_camera Görög katona őrt álló görög katonát hűsít az ismeretlen katona sírjánál Athénban Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Immár hosszabb ideje extrém időjárás sújtja nemcsak Dél-Európát, hanem Észak-Afrikát és az Egyesült Államokat is. Olaszország már a harmadik brutális nyári hőhullámot szenvedi meg, és hasonló a helyzet Spanyolországban is.

Panagiotis Giannopoulos görög meteorológus szerint Athénban legalább hat-hét napig emelkedik 40 fok fölé a hőmérséklet, a hatóságok mindenkinek azt tanácsolják, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, ne menjenek utcára feleslegesen. A turisztikai nevezetességeket, így az Akropoliszt is zárva tartják a legmelegebb órákban.

Athénban az eddigi legmagasabb hőmérsékletet 2007 júniusában rögzítették, akkor 44,8 fokot mutattak a hőmérők árnyékban. Az országos csúcs a közeli Elefsinához kötődik, ott 1977 júliusában 48 fok volt. (Guardian)