Lisa Franchetti lehet az első nő az amerikai haditengerészet élén

külföld
2023 július 22., 06:34

Joe Biden elnök pénteken Lisa Franchetti tengernagyot jelölte az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoki tisztségére. Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyettesként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig. Franchetti 38 éve szolgál, ezalatt volt repülőgép-anyahajó parancsnoka és a Dél-Koreában állomásozó 6. amerikai hadiflotta vezetője. Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

A sajtóhírek szerint Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, szerette volna látni a poszton, ehelyett Biden őt a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokává nevezte ki.

photo_camera Lisa Franchetti Fotó: LANCE CPL. CODY PURCELL/AFP

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Alabama állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen. A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka.

Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is. Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben a szenátus megerősíti a poszton, és, ami Tuberville szenátor tiltakozása miatt egyelőre kérdéses. (BBC, MTI)