Alacsonyabb a részvétel a kánikulával övezett spanyol választáson, mint négy éve

külföld
2023 július 23., 17:03

Vasárnap helyi idő szerint 18:12-kor körülbelül 53,07 százalékos volt a részvételi arány előrehozott választásokon. Ez alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2019 novemberi választások azonos időpontjában, amikor ez a szám 56,85 százalék volt.

A szavazási kedven valószínűleg nem sokat segít, hogy az országban hőségriadó van, sokan pedig nyaralni mentek. Körülbelül 2,5 millió ember levélben fog szavazni.

Délután kettőig azonban nagyobb volt a részvételi arány, mint négy évvel ezelőtt: a szavazásra jogosultak 40,4 százaléka, több mint 14 millióan adták le voksaikat, míg a legutóbbi választáson 37,9 százalék szavazott csak kora délutánig. Becslések szerint 1,6 millió fiatal ma szavaz először.

„Az egyetlen, amit kérhetek, az az eddigi legnagyobb részvételi arány, a legnagyobb mozgósítás, mert ezzel elérjük, hogy a kormány erős legyen, hogy Spanyolország haladni tudjon a következő négy évben” - jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára, aki a pártvezetők közül elsőként adta le szavazatát. A politikust a szavazóhelyiség bejáratánál tüntetők két csoportja fogadta; támogatói "Elnök! Elnök!" skandálással, míg a többiek "Hazug!" felkiáltással.

A másodikként voksoló Santiago Abascal, a VOX párt elnöke is tömeges részvételre buzdított a sajtónak nyilatkozva és reményét fejezte ki, hogy „a szavazás eredménye lehetővé teszi, hogy Spanyolországban irányváltás történjen”. „Minden eredmény, amelyet a VOX elér e körülmények között, hősies eredmény lesz” - mondta, megjegyezve, hogy pártjának ellenszélben kellett kampányolnia, és sajnálatosnak nevezte a média és a többi politikus befolyásolási kísérleteit, a párt diskurzusának "kiforgatását" és "démonizálását".

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Népárt (PP) elnöke szavazata leadása után tett nyilatkozatában elmondta: bízik abban, hogy este, amikor már kezdenek világossá válni az eredmények, Spanyolország új korszakot nyithat. „Nyilvánvalóan sok forog kockán. Hogy milyen országmodellt szeretnénk, hogy egy szilárd és erős kormányunk legyen” - fogalmazott.

A szavazóhelyiségek este nyolc óráig tartanak nyitva, kivéve a Kanári-szigeteket, ahol az időeltolódás miatt egy órával később fejeződik be a voksolás. Az országban van olyan szavazóhelyiség, amelyet már be is zártak, miután 26 másodperc alatt adta le voksát a falu hét szavazója, akik közül hárman tagjai voltak a választási bizottságnak is. Villarroya település ezzel megdöntötte saját, a májusi helyhatósági választásokon felállított rekordját, amikor 29 másodperig tartott a szavazás.

A spanyol választásról és a várható eredményről részletesen ebben a cikkben írtunk. (BBC, MTI)