Netanjahu pacemakert kapott

külföld
2023 július 23., 06:13

„Egy hete kaptam egy szívritmusfigyelő eszközt. Az eszköz ma este jelezte, hogy azonnal szívritmusszabályozóra van szükségem” - számolt be mosolyogva esti videóközleményében az izraeli miniszterelnök az egészségügyi állapotáról. Hozzátette, hogy jól érzi magát, de hallgatnia kell az orvosaira.

Netanjahu szerint orvosai azt ígérték, hogy a beavatkozás után már vasárnap délután kiengedik a kórházból. Múlt szombaton kapott szívritmusfigyelőt, miután nem ivott eleget, amikor a Kineret-tónál nyaralt. A rutinműtétet vasárnapra virradóra végrehajtották, orvosai szerint komplikációmentesen.

photo_camera Mentő a Sheba Medical Center kórház előtt, miután Benjamin Netanjahut beszállították. Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

Netanjahu szombaton azt ígérte, hogy be fog érni a Kneszetbe, ahol épp vasárnap kezdődik, és hétfőn folytatódik a szavazás a „bírósági reformról”: a jobboldali-szélsőjobboldali koalíció korlátozná a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét. A koalíciós pártok azt mondják, hogy csak a bíróságok túlhatalmát nyesik vissza, az ellenzék szerint a módosítás, mely lényegében megszünteti a kormányzati döntések elleni bírósági jogorvoslat lehetőségét, a jogállamiság elleni támadás.

Benjamin Netanjahu a korrupciós vádak miatt hosszú ideje húzódó bűntetőperét is próbálja adminisztratív eszközökkel kisiklatni. A jogállamiság elleni támadásként értékelt törvénymódosítás terve miatt Izraelben százezrek tiltakoztak az utcákon, és az megterheli Izrael viszonyát az USA-val és az Európai Unió (egyes) országaival.

(Guardian)