Több koncertjét is lemondta a The 1975, miután kitiltották őket Malajziából

külföld
2023 július 23., 10:28

Lemondta közelgő indonéziai és tajvani koncertjeit a brit pop-rock zenekar, a The 1975, miután egy malajziai fellépésük ellentmondásos módon félbeszakadt - írja a BBC. Matty Healy énekest és bandáját azután utasították ki pénteken Kuala Lumpurból, hogy a zenekar két férfi tagja megcsókolta egymást a színpadon, az ország LMBTQ-ellenes törvényei ellen tiltakozva.

photo_camera Matthew Healy a 2019-es hollandiai Pinkpop fesztiválon. Fotó: ROBERTO FINIZIO/NurPhoto via AFP

A homoszexualitás Malajziában illegális, és 20 év börtönnel büntethető. Bár a muzulmán többségű Indonézia legtöbb részén ez nem törvényellenes, a konzervatív Aceh tartományban azonban igen. A zenekar vasárnap Jakartában, a We The Fest zenei fesztiválon lépett volna fel, azonban közleményükben azt írták, hogy a jelenlegi körülmények miatt a koncertjüket „lehetetlen megtartani”.

Pénteken Matty Healy énekes arról beszélt, hogy „nem látom az értelmét annak, hogy meghívják az 1975-öt egy országba, majd megszabják, kivel szexelhetünk”. „Sajnos nem hallhattok egy rakás felemelő dalt, mert annyira dühös vagyok” - folytatta a frontember.

„És ez nem fair veletek szemben, mert nem ti képviselitek a kormányotokat. Mert ti fiatalok vagytok, és biztos vagyok benne, hogy sokan közületek melegek, progresszívek és menők.”

Healy ezután megcsókolta bandatársát, MacDonaldot, miközben a zenekar az „I Like America & America Likes Me” című dalt játszotta. A csók után nem sokkal azonban Healy és a zenekar lesétált a színpadról, nagyjából 30 perccel a koncert kezdete után. Az énekes elmondta a közönségnek: „Rendben, most tiltottak ki minket Kuala Lumpurból, később találkozunk”.

Szombaton a fesztivál szervezői bejelentették, hogy az esemény további fellépőit is törölték. A döntést a malajziai Kommunikációs és Digitális Minisztérium „azonnali törlési utasítása” után hozták meg, ami „a malajziai törvényeket megkérdőjelező, nevetségessé tevő vagy megszegő személyekkel szemben született” - áll a közleményben.

A malajziai LMBTQ-közösség tagjai csalódottságukat fejezték ki a pénteki események miatt, és aggódnak, hogy a közösségükre irányuló figyelem a jövőben még inkább megbélyegzéshez és diszkriminációhoz vezethet.

Healy már korábban is felhasználta a színpadi szerepléseit arra, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ-ellenes törvényekre. 2019-ben például egy dubaji koncertjén hívott fel egy férfi rajongót a színpadra. Az eset számos kritikát váltott ki az országban, ahol a homoszexualitást 10 év börtönnel büntetik. A koncert után Healy a Twitteren úgy kommentálta a történéseket, hogy „köszönöm Dubai, annyira csodálatosak voltatok. Nem hiszem, hogy a "viselkedésem" miatt visszaengednek minket, de tudjátok, hogy szeretlek titeket, és ha újra lehetőséget kapnék rá, semmit sem tennék másképp”.