A jordániai hadsereg sorra lövi ki a kábítószert szállító szíriai drónokat

drog
2023 július 24., 17:16

A jordániai hadsereg kábítószert szállító szíriai drónt lőtt le északi határa mentén.

A helyi hatóságok szerint ez már a harmadik ilyen eset az utóbbi hetekben: júniusban egy fegyvereket, illetve egy szintén drogokat szállító pilóta nélküli légi járművet kényszerítettek földre.

A most lelőtt drónon 2 kiló metamfetamin volt. A kaptagon néven ismert, a szegény ember kokainjának is nevezett, elsősorban Szíriában gyártott amfetamin az egyik leggyakoribb drog a közel-keleti fiatalok körében.

A jordániai és a szíriai hadseregek vezérkari főnökei és biztonsági vezetői a napokban egyeztettek arról, hogyan lehetne gátat szabni a közös határon elharapódzó csempészésnek. A damaszkuszi vezetés ígéretei ellenére Ammán azt állítja, eddig nem látta jelét annak, hogy Szíriai valóban megpróbálta volna megfékezni az illegális kereskedelmet.

Drón Jordánia és Szíria határán 2022. február 17-én.
photo_camera Drón Jordánia és Szíria határán 2022. február 17-én. Fotó: KHALIL MAZRAAWI/AFP

Jordánia emellett a szíriai hadsereg oltalma alatt álló, Irán-barát síita milíciákat hibáztatja. Szíria azt állítja, minden tőle telhetőt megtesz a probléma orvoslására a déli határai mentén működő csempészbandák felszámolásával, és tagadja, hogy iráni hátszelet élvező fegyveres csoportoknak közük lenne ezekhez az üzelmekhez. (MTI)