Greta Thunberg ellenszegült egy tüntetésen a rendőröknek, nem sokkal azután, hogy megbírságolták, mert egy korábbi tüntetésen ellenszegült a rendőröknek

külföld
2023 július 24., 16:12

A rendőrök kényszerítő eszközök alkalmazásával eltávolították Greta Thunberg klímaaktivistát és társait egy malmői tüntetés területéről, órákkal azután, hogy egy helyi bíróság pénzbírságot szabott ki rá egy júniusi esett miatt, amikor szintén engedetlen volt a hatóságokkal szemben. A 20 éves Thunberg – aki a Fridays For Future tüntetései révén vált világszerte a fiatal klímaaktivisták arcává – a bíróságon elismerte, hogy nem engedelmeskedett a rendőrségi utasításnak, de ártatlannak vallotta magát, mert szerinte szükségből cselekedett.

„Abszurd, hogy azoknak, akik a tudomány elvei szerint cselekszenek, kell megfizetniük az árat mindezért”– mondta a malmői kerületi bíróságon. Thunberg és a Reclaim the Future csoport aktivistái június 19-én Malmö kikötőjében elállták az utat az olajszállító teherautók előtt, vádat azért emelték ellene, mert rendőri felszólításra sem hagyták abba a demonstrációt. A hétfői ítélet kiszabása után első útjuk a kikötőbe vezetett, hogy a rendőrök ismét elvigyék őket a forgalom akadályozása miatt, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: ANDREAS HILLERGREN/AFP

Thunberg azzal érvelt a bíróságon, hogy tettei indokoltak.

„Úgy vélem, hogy olyan vészhelyzetben vagyunk, amely az életet, az egészséget és a tulajdont is fenyegeti. Számtalan ember és közösség van veszélyben rövid és hosszú távon egyaránt"– fogalmazott.