Csődbe ment a 80 milliárdos állami támogatással épülő iváncsai akkugyár egyik alvállalkozója

gazdaság
2023 július 25., 10:42

Hónapok óta vannak hírek arról, hogy a 700 milliárd forintból, 80 milliárd forintos állami támogatással épülő iváncsai akkugyár alvállalkozói közül többen nem kapták meg a pénzüket. A Telexnek most egy dél-koreai alvállalkozó elmesélte a saját történetét arról, hogyan tette tönkre a szintén koreai SK Innovation gyárán végzett munkájuk és a jóhiszeműségük.

A Jang Su Won (magyaros átírásban: Csang Szuvon) tulajdonában álló The Duct Kft. a csővezeték- és szellőztetőrendszer kialakítására kapott megbízást, mert az SK koreai érdekeltségű alvállalkozót keresett. A két cég 2021 végén leszerződött egymással, a Duct 2022 elején kezdett el dolgozni a projekten. Néhány héttel később kitört a háború, és elszálltak az alapanyagárak. Mivel az anyagárak adták a költségeik nagy részét, gyorsan kiderült, hogy az új beszerzési árakon nem tudják elvégezni a munkát. Megkeresték az SK-t, Szuvon állítása szerint az akkugyár képviselői el is ismerték, hogy a háború vis maior helyzetet jelent (a szerződés szerint az alvállalkozót ez mentesíti a vállalt munkák alól, vagy lehetősége van a szerződés újratárgyalására), és szóban megígérték, hogy a módosult alapanyagárakkal újraszámolják a kialkudott árat.

Ezt azonban írásban később egyszer sem erősítették meg, csak annyit írtak, hogy a Duct folytassa az elkezdett munkát. Ezt meg is tették, miután megérkezett az - emelt árú - anyag. Hónapok teltek így el, végül az SK közölte velük: nem akarják átvállalni a háború miatti alapanyagár-növekedést. Szuvon pereskedhetne ugyan, de a szerződés szerint egy szingapúri választottbíróságon lenne rá lehetősége. Az üzletember a lapnak azt mondta: az egész üzleten a Duct Kft.-nek 30 százalék vesztesége lett, így saját magyar alvállalkozóiknak sem tudják a teljes összeget kifizetni, a Telex egy forrása szerint olyan cég is van, amelynek még a pénze negyede hiányzik.

Az SK-gyár egyébként Magyarország történetének második legnagyobb zöldmezős beruházása. De az építkezésen jellemző viszonyokat jelzi, hogy az utóbbi két évben három munkás halt meg az építkezésen, jegyzi meg a lap, amely hiába kereste július 17-én az SK-t, a cikk megjelenéséig nem kapott választ.