Egy hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása

Egészségügy
2023 július 25., 05:33

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető adatok szerint június végén 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbetegellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei.

A tartozásállomány az egyetemi klinikákkal együtt pedig összesen 86,4 milliárd forintra ugrott, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Ha marad ez a tendencia, a július végi tartozásállomány elérheti a 100 milliárd forintot is.

Rásky azt mondta, három egyetem szolgáltatott adatot, így derült ki, hogy június végén

  • Debrecennek 7,48 milliárd forint,
  • Szegednek 5,25 milliárd forint,
  • Pécsnek 3,45 milliárd forint volt az adóssága.

A Semmelweis Egyetem nem szolgáltatott adatot.

Utoljára 2015. április 30-án volt 84,6 milliárd forint az egészségügyi intézményrendszer adóssága. Rásky azt mondta, eddig ez volt a történelmi rekord, de akkor már másfél éve görgették a kifizetetlen számláikat maguk előtt a beszállítók.

A MÁK honlapja szerint a június végi adósságból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 70,1 milliárd kifizetetlen tartozást halmoztak fel a kórházak. Most a tartozásállomány egyharmada, körülbelül 20 milliárd forint rezsitartozás, az orvostechnikai beszállítóknak nagyságrendileg 35-40 milliárd forinttal tartoznak az intézmények, 15 milliárd forinttal pedig a többi beszállítónak tartoznak.

Rásky azt mondta, a beszállító cégek vezetői már most türelmetlenek és a cégek közül néhány már vizsgálja a jogi lehetőségeit annak, hogy hamarabb hozzájuthassak a követeléseikhez.