Izrael: az orvosok általános sztrájkkal csatlakoznak a Netanjahu-ellenes tiltakozásokhoz

külföld
2023 július 25., 04:27

Izrael-szerte sztrájkba lépnek kedden az orvosok – írja a Guardian. A munkabeszüntetés tiltakozás amiatt, hogy a Benjamin Netanjahu miniszterelnököt és szélsőjobboldali kormánykoalícióját támogató képviselők megszavazták az igazságügyi reformcsomag első elemét. A reformól, amellyel Izrael végérvényesen letérhet a demokratikus útról, és a miatta kirobbant tömegtüntetésekről itt írtunk részletesen.

A saját bevallása szerint az országban dolgozó orvosok 95 százalékát képviselő Izraeli Orvosi Szövetség azt közölte, hogy 24 órás tiltakozást tart. A munkabeszüntetés alól csak a jeruzsálemi orvosi ellátás és országszerte a sürgősségi ellátás képez kivételt. A szervezet a múlt héten figyelmeztetésként már tartott egy rövid sztrájkot, azzal érvelve, hogy az igazságügyi reform "tönkretenné az egészségügyi rendszert". Az orvosok sztrájkjához a gyakornokok és rezidensek háromnegyede csatlakozik az őket tömörítő szervezet szerint. Moshe Arbel egészségügyi miniszter a hírek szerint végzéssel próbálja megakadályozni az orvosok sztrájkját.

Közben a törvényjavaslat parlamenti ellenzői közölték, hogy a legfelsőbb bíróságon támadják meg az új törvényt. Az ellenzéki vezető, Jair Lapid azt mondta: a legfelsőbb bíróságot fogja sürgetni a törvény megsemmisítésére, és arról beszélt a Knesszetben, hogy a szavazás "egy szélsőséges kisebbség hatalomátvételét jelenti az izraeli többség felett". A szavazás után azt is mondta: "Ez egy szomorú nap. Ez nem a koalíció győzelme. Ez az izraeli demokrácia megsemmisítése".