Kipucolják a Szajnát Párizsban, hogy újra lehessen benne úszni

külföld
2023 július 25., 06:21

Jövőre olimpiát rendeznek Párizsban, ahol a Szajnában hamarosan ismét lehet majd úszni, száz évvel azután, hogy a hatóságok 1923-ban betiltották azt. A folyó tisztítása és rehabilitálása 1,4 milliárd euróba kerül.

A tervek szerint a kipucolt folyóban három versenyszámot is tartanak majd: triatlont, maratoni úszást és paratriatlont, 2025-re pedig három úszóhelyet alakítanának ki a belvárosban, ahova bárki lejárhat majd.

photo_camera Fotó: ALAIN JOCARD/AFP

Pierre Rabadan, Párizs olimpiáért felelős alpolgármestere szerint „ha az emberek azt látják, hogy a Szajnában úszó sportolóknak nem lesz ettől egészségügyi problémája, ők is bátran mennek majd be a folyóba”.

Ahogy a legtöbb városban, úgy Párizsban is sokat romlott a folyó vízminősége a beleömlő szennyvíz miatt. Annyira, hogy a hatvanas években már csak három halfajt lehetett megtalálni a Szajnában, de már jóval korábban, 1923-ban betiltották az úszást a Szajnában, csak az évente megrendezett karácsonyi folyóátúszást tartották meg a második világháborúig.

A BBC cikke szerint a szennyvíz a házakból normál körülmények között a csatornákon keresztül a külvárosi szennyvíztisztító központokba folyik. De nagy esőzések idején a rendszer telítődik, a felesleget pedig a Szajnába vezetik el. Hogy ezt megoldják, építettek egy túlfolyót és egy hatalmas földalatti tározót. A város egyik főmérnöke szerint ez persze még nem zárja ki azokat a kivételese eseteket, amikor ennek ellenére a folyóba is kerülhet majd „némi szennyvíz”, de szerinte ez ritkán fordul majd elő, akkor pedig majd átmenetileg betiltják a fürdést a Szajnában. (BBC)