Németországban a koronavírus-járvány alatt fél évvel csökkent az átlagos várható élettartam

járvány
2023 július 25., 13:11

A koronavírus-járvány alatt fél évvel csökkent az átlagos várható élettartam a németországi lakosság körében – közölte a német Szövetségi Statisztikai Hivatal.

A világjárvány uralta utolsó évben, 2022-ben a Németországban élő nők várható élettartama 82,9 év, a férfiaké pedig 78,2 év, ami 2019-hez – a járvány előtti utolsó évhez – képest 0,6 évvel alacsonyabb.

A születéskor várható átlagos élettartam nem a mostani újszülöttekre vonatkozó előrejelzés, hanem azt az élettartamot jelzi, ami az esetben várható, ha a halálozási körülmények változatlanok maradnak. A számítás eredményét nem befolyásolja a lakosság korszerkezete és nagysága, így a statisztikusoknak különösen jó a különböző időszakokban várható élettartamok összehasonlítására.

photo_camera Illusztráció: Peter Endig/dpa/AFP

Mivel a Föld népessége folyamatosan nő, az elmúlt két évtizedben évről évre nőtt a halálozások száma is, a koronavírus-járvány előtti időszakban ennek ellenére fokozatosan nőtt a várható élettartam.

A 2020 és 2022 közti időszakban ugyan több volt a halálozás, aminek jó része a koronavírusnak tudható be, a hivatali közleményben kiemelik, hogy a szóban forgó három évben Németország szokatlanul meleg nyarakat élt meg, továbbá az influenzajárvány is tombolt, ami szintén hozzájárult a megnőtt halálozáshoz. (MTI)