Kilenc katona puccsot hirdetett a nigeri országos televízióban

külföld
2023 július 27., 04:53

Mohamed Bazoum nigeri elnököt eltávolították a hatalomból, jelentette be csütörtökre virradóra katonák egy csoportja a nyugat-afrikai ország állami televíziójában. Amadou Abdramane ezredes kilenc másik katonatiszttel körülvéve közleményt olvasott fel az RTN televízióban, miszerint a védelmi és biztonsági erők „véget vetnek az ismert rezsimnek a romló biztonsági helyzet és rossz kormányzat miatt”.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az ezredes azt is bejelentette, hogy az ország határait lezárták és országos éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este tíz órától reggel öt óráig, a köztársasági intézmények működését pedig felfüggesztették. A puccsisták óva intettek egy esetleges külföldi katonai beavatkozástól, és azt mondták, hogy hogy Bazoum elnöknek nem esik bántódása.

Egyelőre nem világos, hogy a katonák az egész nigeri hadsereg nevében beszélnek-e, Abdramane azt mondta, az Országos Tanács a Haza Megmentéséért nevű testület vette át a hatalmat. A bejelentés azt követően érkezett, hogy az elnöki gárda szerdán sikertelen tárgyalásokat követően őrizetbe vette az államfőt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön Mohamed Bazoum haladéktalan szabadon engedését követelte. „Nem tudom megmondani, hogy technikailag ez puccsot jelent-e, vagy sem, mert ez a jogászok dolga, ugyanakkor ez egyértelműen kísérlet arra, hogy erővel megragadják a hatalmat és megzavarják az alkotmányos rendet” – mondta Blinken Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban tartott sajtótájékoztatóján.

Mohamed Bazoum.
photo_camera Mohamed Bazoum. Fotó: ISSOUF SANOGO/AFP

„Mélységesen aggasztók a nigeri fejlemények. Néhány órája beszéltem Bazoum elnökkel, és világossá tettem, hogy határozottan támogatjuk őt mint az ország demokratikusan megválasztott elnökét” – mondta Blinken, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nyomon követi a helyzetet. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szintén közölte, hogy beszélt Bazoummal, és felajánlotta neki az ENSZ teljes támogatását.

Az egykori francia gyarmatot 2021 óta irányította az első demokratikus elnökként megválasztott Mohamed Bazoum. Az 1960-ban kihirdetett függetlenné válása óta négy államcsínyt és számos puccskísérletet hajtottak végre a nagy kiterjedésű, szegény sivatagi országban. 2021. március 31-én, két nappal az államfő beiktatása előtt a nigeri hatóságok már megakadályoztak egy kísérletet a Mohamed Bazoum elleni katonai hatalomátvételre. (MTI/BBC)