Korábban a populista jobboldal előretörését illusztrálta vele, most a Fehér Házban fogadta Giorgia Melonit az amerikai elnök

külföld
2023 július 27., 20:02

Joe Biden a Fehér Házban fogadta Giorgia Melonit. A találkozó különlegességét az adta, hogy az olasz politikust a tavalyi választás idején még a populista jobboldal egyik veszélyes szereplőjének tartotta az amerikai elnök. Azóta viszont már fontos szövetségese lett egymásnak a két politikus.

A közeledésben kulcsszerepet játszott, hogy Meloni határozottan támogatja Ukrajnát a háború kitörése óta, valamint nyitottnak mutatkozik rá, hogy kiléptesse Olaszországot a kínaiak „Egy övezet, egy út" nevű infrastruktúra-fejlesztő programjából.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök
photo_camera Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A találkozón elsősorban külpolitikai témákról egyeztetett a két politikus. Ukrajna és Kína mellett az Észak-Afrikából Európa irányába tartó menekültek is szóba kerültek.

Mielőtt megérkezett a Fehér Házba, Meloni az amerikai kongresszus épületébe is ellátogatott, ahol találkozott a Képviselőház republikánus elnökével és a szenátusi képviselőcsoportok vezetőivel is.

(via AP News)